Društvo

Otvoren je Festival znanosti – učenike očekuje mnoštvo radionica

02-05-2022 • 15:03
Tena Protić
U osnovnoj školi Dobriše Cesarića otvoren je Festival znanosti, projekt na razini cijele Hrvatske koji traje od 2. do 7. svibnja.

U osnovnoj školi Dobriše Cesarića otvoren je Festival znanosti, projekt na razini cijele Hrvatske koji traje od 2. do 7. svibnja. Festival znanosti okupit će osnovne i srednje škole i gradske ustanove, u organizaciji Povijesnog društva Požega, te će biti organizirane radionice na temu „život“. Život je tema ovogodišnjih predavanja i radionica, a život je i središnja tema svakog čovjeka – rečeno je tako na današnjem otvorenju Festivala znanosti.

Ovogodišnji festival znanosti u Požegi ponajprije je usmjeren prema učenicima osnovnih i srednje škola, a Povijesno društvo Požega nastoji svoje aktivnosti približiti svim dobnim skupinama.

„Cilj radionica i predavanja koje smo organizirali u sklopu Festivala znanosti , je stjecanje znanja te razvijanje različitih vještina potrebnih u svakodnevnom životu. Važno je znanost približiti mladim ljudima, bez znanosti i obrazovanja nema razvoja i napretka.“ – rekao je prilikom otvorenja Vinko Tadić.

„Svjedoci smo koliko su obrazovanje, kultura i znanost obezvrijeđeni u našem društvu. Djecu je potrebno odgajati ad radom i učenjem ostvaruju postignuća. Za to je važna otvorenost prema progresivnim promjenama, nasuprot zatvorenosti prema svijetu. Pozivam sve građanke i građane našega grada da otvorena uma i srca jasno opažaju stvarnost i probleme koji nam ne dopuštaju d se ohrabrimo za spasonosne iskorake kako bismo svi zajedno, živjeli kao dobronamjerni sugrađani koji mogu prepoznati potrebe svojih bližnjih. Stvarajmo i razvijajmo humane odnose, tako moramo odgajati i obrazovati naše učenike.“ – dodao je Vinko Tadić.

Nekoliko riječi prilikom otvorenja Festivala znanosti rekla je i ravnateljica osnovne škole Dobriše Cesarića, Zvjezdana Krip.

„Drago mi je da je naša škola jedna od škola koje su organizatori. Naši učenici su aktivni sudionici svih aktivnosti ovoga tjedna, kao i učitelji koji će svojim predavanjima i programima sudjelovati. 38 gradova u Republici Hrvatskoj je uključeno u projekt Festival znanosti, Požega je jedan od tih gradova. Ovogodišnja tema je život, jedna vrlo inspirativna tema.”

“Nažalost, kroz u mojih 34 godine koliko sam u odgoju i obrazovanju, mislim da učenici nisu svjesni koliko je važno obrazovanje i znanost. Malo smo i mi tome doprinijeli pa se češće bavimo s učenicima koji imaju određenih poteškoća, a manje s ovim darovitim učenicima. Mislim da će ova predavanja i radionice potaknuti učitelje i učenike na drugačija razmišljanja.“ – rekla je ravnateljica Zvjezdana Krip.

Program Festivala znanosti predstavila je profesorica Julijana Madaj Prpić

Već danas, 2. svibnja od 17 sati bit će održano predavanje u Osnovnoj školi Dobriše Cesarića pod nazivom „Matematički život kroz matematičke igre u nastavi matematike“. Predavanje i radionica koju vode Marija Glibo-Čuljak i Katarina Kotrla Vidić.

3. svibnja, utorak od 17 sati u Osnovnoj školi Antuna Kanižlića bit će održano predavanje naziva „Život rimskoga vojnika“. Učenici povijesne skupine Mladi povjesničari pripremit će  predavanje i radionicu na navedenu temu te će ju predstaviti učenicima petih razreda. Sadržaj predavanja odnosit će se na izgled, opremu, discipliniranost i svakodnevni život rimskog vojnika.

4. svibnja, srijeda od 17 sati u Osnovnoj školi Dobriše Cesarića održat će se predavanje i radionica „Obilježja živih bića“, koju će voditi Julijana Madaj Prpić. Učenici će proučavati zajednička obilježja živih bića korištenjem interneta i druge dostupne literature. Po završetku će svoja istraživanja prezentirati uz vođenje mentora.

5. svibnja, četvrtak u Katoličkoj osnovnoj školi bit će održan kviz znanja s početkom u 8,55 sati. Učenici će odgovarati na pitanja koja se odnose na nastavno gradivo povijesti u petim i šestim razredima, voditeljica kviza je Lorena Đurina.

Također, 5. svibnja u Osnovnoj školi Julija Kempfa s početkom u 8 sati bit će održana radionica „Život u divljini“. Tijekom radionice učenici će saznati o životu divljih životinja Afrike te će svaka skupina napraviti plakat. Kroz igru slagat će hranidbene lance afričkih životinja.

6. svibnja, petak u Osnovnoj školi Julije Kempfa s početkom u 9 sati bit će održana radionica „Život jedne gusjenice“ pod vodstvom Jasmine Radović Jakovljević.

U petak će također biti organizirana radionica u Gradskom muzeju Požega naziva „Blago Požege“ s početkom u 12 sati. Radionica koja će biti vođena putem aplikacije koju je Muzej predstavio.

U Osnovnoj školi Antuna Kanižlića u petak će biti održano predavanje i radionica „Te čudesne biljke“, s početkom u 15 sati. Neobične biljne vrste te radionica s pokusima tijekom kojih će učenici saznati više o fotosintezi kao procesu koji život znači. Voditeljice radionice su Ana Perić i Danijela Stanić.

Osim toga, u Osnovnoj školi Julija Kempfa s početkom u 17 sati bit će održano predavanje „Život i molekule nukleinskih kiselina“. Predavanje i radionicu vodit će Mirela Prskavac.