Uncategorized

OŠ Dobriša Cesarić: Erasmus K2+ mobilnost u Poljskoj

09-06-2022 • 11:55
Rva
Učenici sedmih razreda Osnovne škole „Dobriša Cesarić“ proveli su u svibnju zadnju mobilnost u mjestu Zamosc u Poljskoj

Učenici sedmih razreda Osnovne škole „Dobriša Cesarić“ iz Požege proveli su u svibnju zadnju mobilnost u sklopu Erasmus + projekta „Life with values“ u mjestu Zamosc u Poljskoj.

Na mobilnosti su sudjelovale učenice sedmih razreda Petra Pamuklić, Nika Čeliković, Mirna Tutić i Marija Markanjević. U pratnji su bile nastavnice Julijana Banovac i Julijana Madaj Prpić, te ravnateljica Zvjezdana Krip.

Aktivnosti su obuhvaćale obradu tema: honesty, kindness i courage (iskrenost, ljubaznost i hrabrost).

Prvi dan aktivnosti obuhvaćao je  posjet Katoličkoj osnovnoj školi Oca Pia u Zamoscu, uz program dobrodošlice s glazbenim točkama i plesom, izbor za najljepši crtež u školi, turistički razgled grada Zamosca, njegovih dobro očuvanih utvrda i renesansnog izgleda grada, prijem kod gradonačelnika Zamosca te večernji folklorni nastup lokalnih plesnih skupina i učenje jednog od tradicionalnih poljskih plesova.

Drugog dana aktivnosti organiziran je posjet gradu Lublinu, 90 km udaljenom od Zamosca, uz upoznavanje i razgled grada. Posjetili su radni logoru Majdanek koji je bio aktivan od 1942. do 1945. godine, gdje su učenici mogli svjedočiti putem fotografija i sačuvanih baraka ovom potresnom razdoblju europske povijesti.

Treći dan aktivnosti učenici su provodili digitalne radionice putem Escape Room-a. Održana su i sportske aktivnosti – nogometne utakmice miješanih timova učenika i učitelja sudionika, te su podijeljene prigodne medalje. U večernjim satima učenici su odrađivali Kahoot glazbeni kviz i izvodili tradicijske pjesme i ples iz vlastitih zemalja.

Četvrti dan aktivnosti posjetili su mjesto Zwierzyniec u zaštićenom parku Rosztocoe, uživali u prirodnim ljepotama Bukove gore i upoznavali dijelove lokalne flore i faune, gdje su u sjećanju ostali poljski poniji. Put su nastavili prema glavnom gradu Poljske Varšavi.

Peti dan je ostao sačuvan za posjet najvažnijim dijelovima Varšave – ostacima geta iz 2. svjetskog rata, posjet predivnom glavnom parku poznatom po Chopinovoj skulpturi i koncertu pijanista na otvorenom. Tijekom dana učenici su imali mogućnost provesti dva sata u Kopernikovom muzeju koji nudi pregršt pokusa u kojima sudjeluju interaktivno i sami učenici (iz polja fizike).

Na ovoj zadnjoj mobilnosti učenici su snimili i podcast i okušali se u intervju, te su sudjelovali i u lokalnoj radijskoj emisiji posvećenoj Erasmus programu u školstvu.

Obogaćeni novim iskustvima, s poboljšanim znanjem konverzacije na engleskom jeziku te aktivnim sudjelovanjem u svakoj aktivnosti, učenici i učitelji predstavili su svoju školu i domovinu u najboljem mogućem svjetlu.

Tekst/foto: OŠ Dobriša Cesarić