Gospodarstvo

Ograničene cijene mlijeka, šećera, ulja…

08-09-2022 • 12:42
Rva
Iz Vlade su predstavili novi paket mjera - ograničene su cijene, a imaju dobre vijest i za umirovljenike.

Vlada Republike Hrvatske predstavila je paket mjera koji bi trebao ublažiti udar inflacije i poskupljenja energenata. Na dnevnom redu su uredbe o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije, Odluke o izravnim mjerama kontrole cijena određenih prehrambenih proizvoda kao i prijedlozi Odluka o isplati financijske pomoći nezaposlenima, korisnicima doplatka za djecu kao i umirovljenicima.

Vlada će povećati i neoporezive primitke kako bi se zadržala potrošnja i gospodarska aktivnost, a u dogovoru sa supermarketima ograničit će se i neke cijene namirnica.

“Prema najavama, današnja sjednica Vlade posvećena je jesenskom paketu mjera. Prvih dvadeset točka ćemo posvetiti upravo tom paketu koji je Vlada pripremala s ciljem zaštite naših građana i institucija. Ponovo idemo s jednom snažnom intervencijom. Danas ću izložiti prezentaciju koja će predstaviti kontekst u kojoj se nalazimo i mjere koje poduzimamo. Nalazimo se u vremenu velikih globalnih poremećaja. Glavni razlog je ruska agresija na Ukrajinu, pritom klimatske promjene koje su sve izraženije pridonose poskupljenju hrane i energije. Zbog nastavka pandemije, Kina je značajno usporila proizvodnju i time je došlo do poremećaja proizvodnje.” – rekao je premijer Andrej Plenković.

Ograničene cijene električne energije…

“Dolazimo do prvog paketa mjera. Idemo na ograničene cijene energije. Ovi prosjeci se baziraju na prosječnom potrošnjom hrvatskih kućanstava. Onaj tko bude trošio do 2500 kWh, on će plaćati ovu cijenu 59 eura. Oni koji će trošiti više, idu u razred gdje je potrošnja do 88 eura.” – rekao je premijer.

Smrzavanje cijena hrane…

Premijer Andrej Plenković objavio je koje su cijene prehrambenih proizvoda nakon odluke Vlade Republike Hrvatske o privremenom smrzavanju cijena.

screenshot HRT

“Čuli smo poruke i Matice i Sindikata umirovljenika. Znamo koliko je njihov položaj težak. Odlučili smo ići s mjerom koja je u jednokratnoj naknadi – kazao je premijer. Još jedna naknada da olakša život naših umirovljenika koju treba povezati s indeksacijom koja će se odraziti značajno na mirovine naših umirovljenika.”

screenshot HRT

“Idemo s prijedlogom da se poveća najniža mirovina za 3%. Nezaposleni će isto dobiti naknadu u iznosu od 250 kuna u razdoblju od listopada, studenog i prosinca. Svi oni koji primaju dječji doplatak, dobit će jednokratnu naknadu koja će se isplatiti u listopadu. Što se tiče studenata, idemo na veće potpore stipendijama i potpore studentskim centrima. Uvodimo još 2000 dodatnih stipendija, a stipendije će se povećati na 1500 kuna.” – rekao je Plenković te najavio povećanje poreznog praga za studente koji rade.

Premijer Andrej Plenković je ustvrdio kako ovaj paket mjera ukupno vrijedi oko 21 milijardu kuna.

“Mi naravno vodimo računa i o onima koji rade. Imamo visoku zaposlenost. Rade svi koji žele raditi. Želimo ići s poreznim rasterećenjem. Ova mjera otvara poduzetnicima prostor za stimulaciju zaposlenih. Paket će zaštiti građane, cijeli javni i privatni sektor. Omogućit ćemo mirnu jesen i zimu, mi ne znamo koliko će ova kriza trajati.”

“Šaljemo poruku o štednji energije, računamo na odgovornost pojedinca.”

“Svi se trebaju držati jasnih preporuka koje smo donijeli u srpnju. Predložit ćemo Saboru poseban porez na dobit. Ministarstvo financija će uputiti prijedlog za porez onim poduzećima čija je dobit značajno porasla zbog ovih okolnosti. Ovo nije vrijeme prekomjerne dobiti.” – objasnio je premijer Andrej Plenković.