Društvo

Održano Vincelovo Kutjeva d.d.

21-01-2022 • 13:23
Tena Protić
Danas je na brdu Vinkomir Kutjevo d.d. imalo svoje Vincelovo i blagoslov vinove loze, kako bi im ova godina bila što uspješnija i kvalitetnija za vino.

Kako to biva dugi niz godina, u siječnju se obilježava svetkovina sv. Vinka i obrezivanje vinove loze, poznatije kao Vincelovo. Danas je na brdu Vinkomir Kutjevo d.d. imalo svoje Vincelovo i blagoslov vinove loze, kako bi im ova godina bila što uspješnija i kvalitetnija za vino.

Član uprave Kutjeva d.d Dino Galić osvrnuo se na prošlu godinu koja je usprkos elementarnim nepogodama, bila uspješna za prodaju.

“Zadovoljni smo, s obzirom na to da smo u prošlu godinu ušli u lockdownu, gdje je cijeli HORECA kanal bio zatvoren. Vinarija Kutjevo najviše plasmana na domaćem tržištu plasira upravo u ugostiteljski sektor, i to 60%. Imali smo jedan veliki izazov, kako disperzirati rizik, koji nas je slijedio sve do ljetne turističke sezone.”

“No, kako se cijeli trend kretao, gdje je Hrvatska bila šampion turizma sredozemnih zemalja, tako je i vinarija Kutjevo imala rekordnu sezonu. U srpnju i kolovozu smo ostvarili rekordne izlaze vina u našoj cjelokupnoj povijesti. Godinu smo završili izuzetno zadovoljni, prodali smo preko 1.100.000 litara više vina nego u covid 2020. godini, što je bilo iznad svih očekivanja.” – rekao je Dino Galić.

“Pokazali smo i snagu brenda koji već skoro 800 godina, plasirali smo preko 2 milijuna litara vina. Imali smo plasman u preko 23 države Europe, otvorili smo nova tržišta, isto tako imali smo dogovore u Kanadi i Americi.” – dodao je Dino Galić.

“Kutjevo d.d. ne predstavlja samo ovu vinariju, mi predstavljamo cijelo vinogorje.”

“Jedan dio tog se prelio i u retail, kao što je poznato više je bilo kućnih druženja i prilagođavanja svih nas ovoj epidemiološkoj situaciji, tako da smo i tu bilježili rast. Ono po čemu smo najpoznatiji je kutjevačka graševina, plasirali smo 960 tisuća butelja u 2021. godini.” – zaključio je Dino Galić.

I ove godine Kutjevo d.d. održalo je svoje Vincelovo u skromnijem obliku, sukladno epidemiološkim mjerama. Zaželjeli su tako od svetog Vinka mirniju godinu i uz blagoslov kutjevačkog župnika Ivana Štivičića, obrezali su lozu, te označili početak rezidbe i nove vinogradske godine.