Društvo

[FOTO] Održano 24. Hercegovačko silo u Velikoj

21-05-2022 • 10:45
Tena Protić
Održano je 24. Hercegovačko silo, ovog puta u predivnoj dvorani „Avia“ u Velikoj.

Održano je 24. Hercegovačko silo, ovog puta u predivnoj dvorani „Avia“ u Velikoj, a okupilo je oko 300 uzvanika i njihovih gostiju. Sve njih je dočekala velika zabava uz dobru glazbu, degustaciju vina vinara našeg kraja i specijaliteti Hercegovačkog zavičaja.

Hercegovačko silo organizirala je Zavičajna udruga Herceg Stjepan, stoga je sve prisutne na skupu pozdravio aktualni predsjednik udruge, Vlado Boban. 

„Dragi prijatelji i gosti, drago mi je da ste mi došli, svima se zahvaljujem, a posebno što ste prije dvije godine kada smo se okupili, pomogli da uz humanitarnu akciju prikupimo sredstva za dječji odjel Požeške bolnice. Nadam se da ćemo i ove godine prikupiti za Caritas Požeške biskupije, da se pamti po tome ovo Silo. Naravno i po dobrom raspoloženju, i po dobrim ljudima koji su ovdje danas.“ – rekao je Vlado Boban.

Prvo Silo održano je 11. siječnja 1997. godine kod Ante Barišića – Ćane, nakon toga je osnovana udruga Herceg Stjepan u Vatrogasnom domu Požega. Tamo je predsjedavajući kao najstariji član bio Stjepan Galić, koji je to i danas. Prvi predsjednik bio je Ante Pavković, dok su Ivan Jurković i Branko Mihalj bili dopredsjednici.

Od 2001. do 2014. godine, predsjednik je bio Branko Mihalj, a dopredsjednik Marinko Šarić, dok je tajnik udruge bio Zdenko Budimir. Od 2014. do 2017. godine predsjednik je bio Marinko Markota, dok je tajnik bio Radoslav Vukoja. Nadalje, pa i danas, predsjednik udruge je Vlado Boban, a tajnik je Tomislav Galić.

Prilika je ovo bila da se dodjele i priznanja za doprinos radu udruge i aktivnostima u njoj. Stoga je predsjednik Vlado Boban uručio ovogodišnja priznanja Branku Mihalju i Marinku Šariću.

Sila su se do sada održavala u Vatrogasnom domu Požega, Bijeloj kući u Blackom, Vatrogasnom domu u Kutjevu, dvorani KTC-a Kutjevo, Mjesnom domu u Golobrdcima, sali u Jakšiću, Vatrogasnom domu u Velikoj i nekadašnjoj Sali Sara u Požegi.

Ovogodišnje 24. Hercegovačko silo, koje je održano nakon dvije godine pauze, otvorila je županica Antonija Jozić.

„Velika mi je čast pozdraviti vas u našem biseru, općini Velikoj, općini podno Papuka, koja se nekako budi iz nekog dugog sna i doživljava jedan veliki procvat. Vjerujem da smo svi zajedno jedva dočekali okupljanja, kada ovakva sila nisu mogla biti održana. U vašem žamoru, osmjesima i licima vidim da je ovo manifestacija koju smo dugo i željno čekali, i uistinu želim da u ovom raspoloženju ova večer i protekne.“

„Ono što je bitno na početku je otpjevala Pamela – Dođi da vidiš, dođi da se diviš. Ja vjerujem da ti stihovi mogu opisati i Požeško-slavonsku županiju gdje su mnogi od vas našli svoj dom, ali isto tako vjerujem da budi uspomene i sjećanja na podneblje iz kojeg ste došli.“ – rekla je županica Antonija Jozić te dodala kako je vjeruje da će se uspješno riješiti i pitanje izbornog zakona u Bosni i Hercegovini koji je sada nepovoljan za Hrvate što tamo žive.

Sila su uvijek imala humanitarni karakter, tako je i ove godine održana tombola čija će prikupljena sredstva biti donirana Caritasu Požeške biskupije za akciju „Nisi sam“, za nabavku pomagala slijepim učenicima.

Za zabavu i glazbeni dio pobrinuli su se Pamela Ramljak i Andersoni, a dio tradicije okupljenima su prenijeli članovi KUD-a „Knešpolje“ iz Knežice.