Politika

Održana sjednica Upravnog odbora Hrvatske zajednice općina

28-11-2022 • 13:37
Rva
Glavne teme bile su financiranje predškolskog odgoja i nerazvrstanih cesta, a održana je i rasprava o Zakonu o zaštiti životinja.

Požeško-slavonska županija danas je bila domaćin 5. sjednice Upravnog odbora Hrvatske zajednice općina. Predsjednik Hrvatske zajednice općina u ovom mandatu je načelnik Općine Konavle Božo Lasić, a njegov zamjenik je načelnik Općine Jakšić Ivica Kovačević, koji ih je sve danas ugostio u Velikoj vijećnici Županije. Hrvatska zajednica općina neprofitna je, nevladina i nestranačka organizacija, utemeljena na načelu dobrovoljnog udruživanja, koju su osnovale hrvatske općine s ciljem promocije i zaštite svojih interesa. Glavne teme bile su financiranje predškolskog odgoja i nerazvrstanih cesta, a održana je i rasprava o Zakonu o zaštiti životinja.

Zajednica broji 332 člana, a riječ je o asocijaciji koja zastupa interese lokalne samouprave te potiče na suradnju i razmjenu iskustava hrvatskih općina. Više o današnjem sastanku rekao je predsjednik Hrvatske zajednice općina Božo Lasić.

“Izražavam zahvalu županici Antoniji Jozić i načelniku Kovačeviću koji su nas danas primili u ovom prekrasnom ambijentu. Danas smo raspravljali o zanimljivim temama, o sufinanciranju boravka djece u dječjim vrtićima i sufinanciranju lokalnih cesta. Tražili smo pomoć od države i ide se u tom smjeru da od iduće godine bude jedna vrsta sufinanciranja dječjih vrtića, isto tako i sufinanciranja lokalnih cesta. Danas smo izrazili zahvalnost Vladi Republike Hrvatske koja nam je sve do konca ožujka 2023. godine zamrznula cijenu energenata i električne energije,  tako da nemamo dodatnih troškova. Inače bi cijena bila preko 250 do 300 posto za javnu rasvjetu i cijenu struje u vrtićima, domovima za stare i nemoćne. Sve to bi bio jedan ogromni udar na naše proračune.” – rekao je Lasić.

Zamjenik predsjednika, načelnik Općine Jakšić Ivica Kovačević dodao je kako je na sjednici napravljen osvrt na prethodno razdoblje te što je Zajednica općina postigla lobirajući s ministarstvima i predsjednikom Vlade.

“Mogu reći da smo pun iskorak napravili na tu temu, jer svu ovu problematiku koju je sažeo predsjednik Lasić, male općine su bile formalno pred bankrotom, a svi znamo što to znači za naše stanovništvo. Sa zamrzavanjem cijena električne energije smanjili smo te troškove, a ja vjerujem da ćemo u nadolazećem razdoblju – kad najavljujemo i povećanje kapaciteta u dječjim vrtićima, ćemo s ovim dodatnim financiranjem uspjeti podići još jedan nivo standarda života u našim općinama. Naravno uz unapređenje svih usluga koje mi definitivno pružamo građanima.” rekao je načelnik Ivica Kovačević.

Dodao je kako su raspravljali i o problematici koja se tiče Zakona o zaštiti životinja, koja je također velika stavka u proračunima.

“To je velika stavka u proračunima, mi to možemo to izbjeći, moramo pratiti politiku Europske unije i prihvatiti da sve mačke i psi lutalice, sve domaće životinje, koje se nađu na javnom prostoru – ako nisu čipirane, mi ih prihvaćamo i to je naš trošak. Taj trošak nije mal, ali mi ga ne možemo izbjeći.” – dodao je načelnik Kovačević.

Županica Antonija Jozić uvodno je pozdravila sve prisutne na 5. sjednici Upravnog odbora Hrvatske zajednice općina poželjevši im dobrodošlicu u Požeško-slavonsku županiju.