Kultura

Očekuje nas trodnevna manifestacija “Tambura za dušu” u Kaptolu

22-04-2022 • 13:08
Tena Protić
Kaptol od 5. do 7. svibnja postaje pravo malo središte kulture, pjesme i veselja uz "Tamburu za dušu".

Tradicijski instrument tambura simbol je slavonskoga načina života. Kao posljedica suživota lokalnoga stanovništva s ovim instrumentom nastao je skup manifestacija pod nazivom “Tambura za dušu”. Čine ga večer tamburaških orkestara – Tambura bez granica, zatim poznati festival – Zlatni glas Zlatne doline i smotra folklora KUD-a “Ivo Čakalić” – Šokačko se kolo vije.

Ovo glazbeno događanje održat će se u športskoj dvorani Osnovne škole Vilima Korajca u Kaptolu od 5. do 7. svibnja

Najavili su tako članovi organizacijskog odbora na današnjoj konferenciji održanoj u općinskoj vijećnici Općine Kaptol, domaćin manifestacije načelnik Mile Pavičić, direktor Turističke zajednice Zlatni Papuk, Tomislav Galić, koordinator festivala Zlatni glas Zlatne doline, Jelenko Topić, predsjednik KUD-a “Ivo Čakalić”, Slavko Čakalić i predsjednik Tamburaškog orkestra “Kaptor” Tihomir Šmitpeter.

Spajanje više događanja u jednu cjelinu ima za cilj učiniti događaj kvalitetnijim, medijski vidljivijim i posjetiteljima pristupačnijima, a pri tome ni jedno događanje ne gubi svoju važnost.

Načelnik općine Mile Pavičić izrazio je zadovoljstvo što se ova manifestacija  po prvi puta održava u ovakvom obliku.

„Mi smo do sad radili festival Zlatni glas Zlatne doline kojeg su  kroz povijest radile i udruge, jedno vrijeme je zavladala neka kriza organizacijska. Tako da smo u jednom dogovoru s gospodinom Topićem promijenili sam koncept festivala, mi sad to već desetak godina organiziramo. Ove godine smo u dogovoru s Turističkom zajednicom Zlatni Papuk i svim akterima, odlučili organizirati jednu zajedničku trodnevnu manifestaciju. Mi kao Općina smo organizatori, pokrovitelj je Požeško-slavonska županija. Vjerujemo da će ova nova trodnevna manifestacija podići nivo, ne samo festivala, nego i kulturnih događanja na području općine i same Požeštine.“ – rekao je načelnik Mile Pavičić.

Kaptol dugi niz godina njeguje zvuke tamburice kroz postojanje Tamburaškog orkestra Kaptor, upravo kroz njegov rad i trud nastala je ideja o događaju koji će dovesti i druge tamburaške orkestre iz cijele Slavonije i šire.

“Mi prvi put ovo radimo, međunarodna večer tamburaških orkestara koji smo nazvali „Tambura bez granica“. Predstavit će se četiri orkestra, jedan iz Pančeva, zatim orkestar Glazbene škole Josipa Runjanina iz Vinkovaca, orkestar općine Semeljci te naš kaptolački tamburaški orkestar. Mi ćemo uz prijatelje iz Lijepe naše, ali i onih izvan nje, pokazati da uz zvukove tamburaških instrumenata ne postoje granice koje se ne mogu prijeći.  Jedva čekamo i svi ste pozvani!“ – rekao je predsjednik tamburaškog orkestra Tihomir Šmitpeter.

„Tambura bez granica“ održat će se 5. svibnja s početkom u 20 sati, a nastupit će tamburaški orkestri iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Srbije.

Druga večer rezervirana je za već dugogodišnji festival – 47. Zlatni glas Zlatne doline, o kojemu smo već detaljnije pisali.

Kako je poznato na festivalu nastupaju tamburaški sastavi, te solisti i pjevačke skupine, koje će pratiti festivalski orkestar sastavljen od profesora Odjela tambure požeške Glazbene škole, a pojačat će ih još instrumentalisti na harmonici i udaraljkama.

Festival s početkom u 20,30 sati će izravno prenositi Cro TV iz Frankfurta, TV Zapad iz Zaprešića, TV Posavina iz Brčkog i Etno-portal iz Osijeka, dok će naknadno snimku emitirati nekoliko televizija iz susjednih država. Također je dugi niz godina tradicija da pobjednik Zlatnog glasa Zlatne doline bude izvođač i na Požeškom festivalu Zlatne žice Slavonije.

Posljednja večer „Tambure za dušu“ bit će upotpunjena smotrom folklora u organizaciji Kulturno umjetničkog društva „Ivo Čakalić“ pod nazivom „Šokačko se kolo vije“.

Godinu za godinom došli su do jubilarne 10. smotre koja će se održati 7. svibnja s početkom u 18 sati.

„Jubilarna 10. smotra je trebala biti prije dvije godine no zbog pandemije nismo je održavali, tako da ćemo ju održati sad. KUD djeluje od 2009. godine, a ovo će biti međunarodna smotra jer imamo goste, svoje prijatelje iz Mađarske, još četiri KUD-a iz Hrvatske te jednu pjevačku skupinu. KUD većinu svojih koreografija radi po pisanju i zapisima Ive Čakalića s našeg kraja, Doljanovaca, tako da ćemo i u budućnosti raditi na tome da njegujemo što je on zapisao.“ – rekao je predsjednik Stjepan Čakalić.

Jedan od organizatora je Turistička zajednica Zlatni Papuk, koji na ovaj način stvaraju vikend događaje koji će privući posjetitelje na područje naše županije.

„Drago mi je da smo nakon dužeg vremena krenuli u organizacije manifestacija bez nekih ograničenja što je bio veliki uteg protekle dvije godine. Naš krajnji cilj biti sustavni u tome da radimo manifestacije koje su višednevne, na području Zlatnog Papuka, dakle četiri općine. Ovo je jedan odličan primjer kako bi to trebalo u budućnosti izgledati. Posebno mi je drago zbog prvog dana tamburaških orkestara, tu vidimo još jedan veliki potencijal u okupljanju mladih tamburaških orkestara, ne samo iz Hrvatske nego i susjednih zemalja. O Zlatno glasu Zlatne doline ne treba puno ni pričati, taj festival priča samo za sebe iz godine u godinu, a došlo je do toga da se i sami izvođači želje predstaviti. Smotra folklora sama po sebi je možda već rutina, ali u sklopu ovakvog trodnevnog događanja je popuna cijeloj ponudi.“

„Sam naziv „Tambura za dušu“ govori ono što želimo istači, to je dio naše tradicije s kojom želimo privući ljude iz drugih krajeva da dođu i dožive tu našu tradiciju i gostoprimstvo. Od toga naši prodavači i iznajmljivači u krajnjoj liniji imaju koristi. želimo sustavno raditi i sustavno podizati kvalitetu naših manifestacija, a ova ima dobar potencijal i na dobrom je putu.“ – rekao je direktor Turističke zajednice Zlatni Papuk, Tomislav Galić.