Kultura

Očekuje nas 30. Festival jednominutnih filmova

14-06-2022 • 12:12
Rva
Više o ovogodišnjem 30. festivalu, ali i o samoj povijesti istog, rekao je direktor festivala Željko Balog koji je gostovao kod Matka.

Hrvatski festival jednominutnih filmova najstariji je međunarodni filmski festival utemeljen u Republici Hrvatskoj. Ovaj festival njeguje specifičnu formu – jednu minutu koja je, bez obzira na žanr, itekako izazovna i poticajna za kreativnost autora.

Osim projekcije Službenog programa festivala, koji se u Požegi prikazuje 24. lipnja na više lokacija, za vrijeme trajanja festivala bit će priređene brojne projekcije jednominutnih filmova s prijašnjih festivala. Tako će Požega od 22. pa sve do 26. lipnja biti domaćin svim autorima i gostima festivala. Također će se održati izložba fotografija, kao i izlet za sve goste festivala.

Više o ovogodišnjem 30. festivalu, ali i o samoj povijesti istog, rekao je direktor festivala Željko Balog koji je gostovao kod Matka.

„Ustanovili smo da bi bilo zgodno u našem filmskom klubu, gdje je uvijek bilo mladih koji su snimali filmove – jedna minuta to nije teško, neka se djeca uče. Uspostavilo se tad već kad smo montirali prve filmove, da je to puno teže ako se hoće ispričati dobra priča. Uz našu Udrugu, mi smo zapravo jedini organizator, a imamo financijsku podršku Hrvatskog audiovizualnog centra, Požeško-slavonske županije i Grada Požege. Sve je manje donatora jer situacija je takva kakva je, stoga je donacije teško dobiti, no kod nas u klubu ima ekipa, neki su gotovo od početka festivala. Bili su u srednjoj školi kad smo krenuli, sad su već skupili neke godine.“ – rekao je Balog.

Ove godine festival traje nekoliko dana, da sve bude jasnije, prenosimo cijeli program festivala.

Ponedjeljak  20.06 – petak, 24.06.2022.
VIDEO IZLOŽBA 3D RADOVA ČEŠKIH UMJETNIKA Vladimira Hirschera i Ivane Štenclove
GRADSKA KNJIŽNICA POŽEGA  – od 09:00 do 21:00 sati – otvorenje 20.6. u 11 sati

Srijeda, 22.06.2022.
Dolazak i zasjedanje članova žirija

Četvrtak, 23.06.2022.
Dolazak stranih gostiju

PUT OKO SVIJETA U MINUTI  –  izbor turističko-promotivnih jednominutnih filmova
GRADSKA KNJIŽNICA POŽEGA u 19:30 sati

ONE WORLD ONE MINUTE  –  izbor jednominutnih filmova
TOM KLUB  u 20:30 sati

Petak, 24.06.2022.
Dolazak stranih i domaćih gostiju
30. HRVATSKI FESTIVAL JEDNOMINUTNIH FILMOVA – službeni program
GRADSKO KAZALIŠTE  POŽEGA u 20 sati
30. HRVATSKI FESTIVAL JEDNOMINUTNIH FILMOVA – službeni program
GRADSKA KNJIŽNICA POŽEGA u 19 sati
30. HRVATSKI FESTIVAL JEDNOMINUTNIH FILMOVA – službeni program
TOM KLUB  u 20:30 sati

Subota, 25.06.2022.
Promocija festivalskog DVD-a, knjige i izlet za goste festivala

Programom “Minuta u vašem gradu” jednominutni filmovi su 2004. prikazani veleposlanicima pri UNESCO-u u Parizu, a do sada u više od dvadeset zemalja na tri kontinenta, kao i u brojnim hrvatskim gradovima i festivalima.

Cijeli razgovor poslušajte na našem Mixcloud-u.