Društvo

Obljetnica ustrojavanja Središta za obuku i doktrinu logistike Požega

11-10-2022 • 07:14
Rva
Prva obuka vojnika u Vojarni 123. brigade HV Požega počela se provoditi u svibnju 1992. godine kada je ustrojen Centar za obuku i odgoj vojnika Požega.

Središte za obuku i doktrinu logistike Požega obilježilo je svoju 17. obljetnicu ustrojavanja, a svečanosti obilježavanja u Vojarni 123. brigade hrvatske vojske Požega uz zapovjednika SzOiDL-a Požega Milu Valentića, prisustvovali su i zapovjednik Zapovjedništva za potporu general-pukovnik Mladen Fuzul, zapovjednici postrojbi koji djeluju u Vojarni 123. brigade HV Požega, voditelji Odsjeka Središta, načelnik PU požeško-slavonske Željko Grgić, gradonačelnik Grada Požege Željko Glavić, te zamjenik županice Ferdinand Troha.

Prva obuka vojnika u Vojarni 123. brigade HV Požega počela se provoditi u svibnju 1992. godine kada je ustrojen Centar za obuku i odgoj vojnika Požega.

U preustrojima je više puta mijenjao ime, ali uvijek je imao istu zadaću – obuku ročnika pješačke specijalnosti. Središte za obuku i doktrinu logistike s misijom osposobljavanja pripadnika oružanih snaga za obnašanje dužnosti i zadaća u funkcijama na području logistike te razvoju doktrina logističkih službi i naučenih lekcija ustrojeno je 2005. godine stavljanjem služenja redovnog vojnog roka u mirovanje i spajanjem triju postrojbi: Središta za obuku pješaštva Požega, Središta za obuku prometnih specijalnosti i Središta za obuku logističkih specijalnosti Zagreb.

Zapovjednik SzOiDL-a Požega Mile Valentić istaknuo je kako je Središte za obuku i doktrinu logistike Požega ustrojeno 08. listopada 2005. godine s ciljem obučavanja svih logističkih službi Oružanih snaga RH te po potrebi i pojedinih pripadnika stranih zemalja.

„Imamo pet službi, a radi se o graditeljskoj, tehničkoj, prometnoj, intendantskoj te zdravstvenoj službi. Ova vojarna koncipirana je tako da se u njoj nalaze dočasnička škola, bojna za temeljnu vojnu obuku gdje se obučavaju dragovoljni ročnici te naše Središte za obuku i doktrinu logistike. Zahvaljujem se svim vrijednim pripadnicama i pripadnicima, službenicima i namještenicima ovog središta jer je ono opstalo upravo radi njih.“ – istaknuo je zapovjednik Valentić.

Svima prisutnima prigodnim riječima obratili su se i gradonačelnik dr.sc. Željko Glavić te zamjenik županice Ferdinand Troha čestitajući 17. obljetnici ustrojavanja Središta.

Uvođenjem nove borbene i neborbene tehnike u Oružanim snagama RH Središte je steklo sposobnost osposobljavanja pripadnika za njezinu uporabu i održavanje te obučava i školuje logističko osoblje (državne službenike i namještenike, vojnike, dočasnike i časnike) svih službi borbene potpore u skladu s interesima i zahtjevima postrojbi Oružanih snaga RH i partnerskih zemalja.

pszupanija.hr