Politika

Obilježen Dan međunarodnog priznanja RH i Dan mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja

15-01-2022 • 13:06
Rva
Dana 15. siječnja 1992. godine Republiku Hrvatsku međunarodno je priznalo dvanaest zemalja tadašnje Europske zajednice.

Dana 15. siječnja 1992. godine Republiku Hrvatsku međunarodno je priznalo dvanaest zemalja tadašnje Europske zajednice. Tim povodom predstavnici Grada Požege i braniteljskih udruga s područja grada Požege položili su vijenac uz spomenik poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu 123. brigade te zapalili svijeće uz bistu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

– Drago mi je da nastavljamo ovu tradiciju obilježavanja Dana međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. Teško je u povijesti reći što je bilo prvo, koji je dan ili događaj najvažniji, ali sasvim je sigurno da 15. siječnja spada među najvažnije datume u novijoj hrvatskoj povijesti, u povijesti stvaranja hrvatske države. To je bio međunarodni čin i tim veća je njegova važnost jer ono što se događalo tada u politici bivše Jugoslavije tim činom je Hrvatsku stavilo u međunarodni kontekst i ojačalo poziciju Hrvatske u daljnjim aktivnostima oko obrane i stvaranja moderne hrvatske države kakva je ona danas. Lijepo se sjetiti toga i svih onih koji su pridonijeli tom činom, od prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, njegovih suradnika, i naravno, vas hrvatskih branitelja. – kazao je gradonačelnik Požege dr.sc. Željko Glavić.

Nakon proglašenja samostalnosti i suverenosti, na današnji dan prije dvadeset i devet godina, Republika Hrvatska je postigla međunarodno priznanje svoje neovisnosti, čime joj je na taj povijesni dan priznato mjesto među slobodnim nacijama. Republiku Hrvatsku 15. siječnja 1992. godine, kao neovisnu i suverenu državu priznaje svih dvanaest zemalja članica tadašnje Europske zajednice, a ubrzo slijede Austrija, Bugarska, Kanada, Mađarska, Malta, Poljska, Norveška i Švicarska. Priznanje Europske zajednice potaknulo je i niz drugih država te su do kraja siječnja 1992. godine Republiku Hrvatsku priznale ukupno 44 države. Priznanje su i prije navedenog datuma uputili Island (19. prosinca 1991.), Sveta Stolica i San Marino (13. i 14. siječnja 1992.), a tijekom jeseni 1991. godine Slovenija, Litva, Ukrajina, Latvija i Estonija, koje i same u to vrijeme još nisu bile međunarodno priznate.

Dan je to i kada se prisjećamo 1998. godine i mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, dana kada je dovršen proces povratka okupiranih područja istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske.

pozega.hr