Društvo

Obilježen Dan hrvatskih branitelja naše županije i 31. obljetnica oslobođenja vojarne u Požegi

17-09-2022 • 12:17
Rva
Prigodnom je svečanošću obilježen Dan hrvatskih branitelja Požeško-slavonske županije i 31. obljetnica oslobođenja vojarne u Požegi. Obilježavanje je započelo odajom počasti na spomen obilježju hrvatskim braniteljima na Trgu 123. brigade.

U organizaciji Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Požeško-slavonske županije i pod pokroviteljstvom Požeško-slavonske županije prigodnom je svečanošću obilježen Dan hrvatskih branitelja Požeško-slavonske županije i 31. obljetnica oslobođenja vojarne u Požegi. Obilježavanje je započelo odajom počasti na spomen obilježju hrvatskim braniteljima na Trgu 123. brigade hrvatske vojske u Požegi, gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće za sve poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje.

Potom je formiran mimohod pobjednika te su se svi uputili u vojarnu 123. brigade, nekadašnju kasarnu, gdje je održana svečanost obilježavanja.

Svima se obratio zapovjednik Središta za obuku i doktrinu logistike i zapovjednik vojarne 123. brigade Požega brigadir Mile Valentić koji je naglasio važnost današnjeg obilježavanja i da država koja ne zna svoju povijest, nema ni budućnost. Prigodno se obratio i izaslanika ministra branitelja i državni tajnik u ministarstvu branitelja Špiro Janović.

Umirovljeni brigadir Željka Samardžija, jedan od osoba koji su toga dana ušli u kasarnu i sudjelovali u njezinom oslobođenju, ispričao je kako je to izgledalo prije 31 godinu i podsjetio sve prisutne na važnost tog događaja za cijelu Slavoniju i grad Požegu.

U ime gradonačelnika Grada Požege dr.sc. Željka Glavića obratio njegov zamjenik dr.sc. Borislav Miličević.

„Jedna stvar kojom se ovdje uspostavio obrazac svih borbenih akcija u Republici Hrvatskoj od prve pa do one posljednje u Oluji, a to je da hrvatskim braniteljima nije palo na pamet nepotrebno prolijevati krv. Nego su se naprotiv, odlučili srcem pobijediti i nakon te pobjede, s dubokim poštovanjem pobrinuti za one koji su bili na drugoj strani. Svi se dobro sjećate onih snimaka u kojima su mladi tadašnji ročnici, čiji su roditelji vjerojatno strahovali što i kako će preživjeti tu akciju, bili presvučeni u civilnu odoru i poslani doma.”

“Stoga svim hrvatskim braniteljima koji su sudjelovali i koji su dali život za današnju slobodu Hrvatske, čestitam, a vama gospodo koji ste sudjelovali u ovoj akciji, u ime svih građana Hrvatske i Požege, zahvaljujem što ste izbjegli veća razaranja.“ – rekao je zamjenik gradonačelnika dr.sc. Borislav Miličević.

Nekoliko prigodnih riječi rekla je i županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić.

„Čast mi je kao županica danas ovdje u Požegi pozdraviti vas u prigodi obilježavanja Dana hrvatskih branitelja naše županije i 31. obljetnice oslobađanja naše vojarne. Na današnji dan prije 31. godinu na vojarni se zavijorila hrvatska zastava i nakon toga ništa nije bilo isto. Neprijateljska JNA postala je ranjiva, došli smo u posjed velikog naoružanja i tada su se stvorili preduvjeti za formiranje slavne 123. brigade.”

“Stoga je naša dužnost danas i uvijek, čuvati spomen na te dane ponosa i slave, prisjećati se svih onih koji su 90-ih godina imali hrabrosti i odvažnosti stati na branik domovine. S posebnim pijetetom prisjećamo se svih onih hrabrih ljudi koji više nisu s nama, ali i žrtve njihovih obitelji. Vi hrvatski branitelji ostvarili ste tisućljetni san hrvatskog naroda o slobodno Republici Hrvatskoj koju danas baštinimo mi i naša djeca.“ – rekla je županica Antonija Jozić.

Na kraju svečanosti, članovi Kulturnog umjetničkog društva Bektež iz Bekteža izveli su nekoliko prigodnih pjesama. U svečanosti su sudjelovali i Gradska glazba Trenovi panduri te gradska straža Grada Požege. Naposljetku je održana sveta misa u kapelici svetog Ivana Krstitelja u vojarni 123. brigade hrvatske vojske u Požegi.

Fotogalerija