Društvo

Obilježavanje Dana branitelja grada Požege na mjestu gdje je sve počelo

13-06-2022 • 15:06
Rva
Obilježavanje Dana branitelja grada Požege nastavljeno je u Vidovcima, mjestu gdje je osnovana i postrojena prva hrvatska vojna postrojba u ovom kraju.

Obilježavanje Dana branitelja grada Požege nastavljeno je u Vidovcima, mjestu gdje je osnovana i postrojena prva hrvatska vojna postrojba u ovom kraju. Polaganjem vijenaca i paljenjem lampiona podno spomenika na Stadionu u Vidovcima započelo je obilježavanje 31. godišnjice osnutka 63. A samostalnog bataljuna Zbora narodne garde.

Na samom početku obilježavanja himnu su otpjevali članovi Kulturno umjetničkog društva Bektež.

Vijence su položile delegacije obitelji i roditelja poginulih branitelja iz Domovinskog rata, predstavnici Koordinacije udruga branitelja iz Domovinskog rata Požeško-slavonske županije, Udruga ratnih veterana 63. samostalne bojne ZNG Požega, Ministarstvo hrvatskih branitelja i delegacije vojske i policije, izaslanstvo Požeško-slavonske županije zajedno s gradovima i općinama, izaslanstvo Grada Požege predvođeno gradonačelnikom dr. sc. Željkom Glavićem, saborska zastupnica Martina Vlašić Iljkić, Udruga Josip Knežević i Udruga Branko Drinovac Lega, delegacija Mjesnih odbora Vidovci, Dervišaga i članovi Nogometnog kluba Vidovci Dervišaga.

Skupu su se obratili i pozdravili branitelje 63. samostalnog bataljuna ZNG-a čiju obljetnicu osnivanja obilježavamo, gradonačelnik dr.sc. Željko Glavić, zamjenik županice Ferdinand Troha i izaslanik ministra branitelja Dinko Tandara.

“Drago mi je da smo se okupili ovdje da bi se prisjetili vremena iz kojeg nas sve manje ima, pogotovo branitelja. Puno branitelja smo izgubili, puno ih je bolesnih, sve kraće žive zbog svega što su prošli u tim danima i neposredno nakon tih dana. Zato je Grad Požega odlučio ustanoviti u kalendaru svojih proslava ovaj dan kao gradski blagdan, kao Dan hrvatskih branitelja grada Požege. Grad Požega ima doista dugu i impozantnu povijest, ima puno datuma koji se mogu slaviti u tako bogatoj povijesti. Ovaj dan je sigurno uz bok onim najvažnijim danima, kao takvoga ćemo ga dalje obilježavati. Da sjećanje na branitelje ne izblijedi, da našoj djeci ostane živa uspomena, zbog sjećanja, ali i kao opomena da se nešto tako ne ponovi.” – rekao je gradonačelnik dr.sc. Željko Glavić.