Kultura

Nova Kazališna sezona donosi 11 novih naslova za sve uzraste

15-09-2022 • 11:08
Tena Protić
Na tiskovnoj konferenciji predstavljena je 28. sezona Gradskog kazališta Požega koja započinje premijerom nove dječje predstave ovog vikenda.

Na tiskovnoj konferenciji predstavljena je 28. sezona Gradskog kazališta Požega koja započinje premijerom nove dječje predstave ovog vikenda. Sezonu je predstavila ravnateljica Kazališta Valentina Neferović, a uz nju su prisutni bili pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Požege Maja Petrović, ravnatelj Doma zdravlja Požeško-slavonske županije Marijan Višaticki i redateljica predstave „Zuboland“ Marijana Matoković.

Ove kazališne sezone očekuje nas čak 11 novih naslova iz Gradskog kazališta Požega, najavila je ravnateljica Valentina Neferović.

„Sveukupno je planirano u novoj sezoni 11 novih naslova, od toga 4 dječje predstave, 3 profesionalne i 1 amaterska, 3 profesionalne predstave za odrasle i 4 predstave Dramskog studija. Osim naslova u kojima će moći uživati naša kazališna publika, u organizaciji Gradskog kazališta Požega imamo i nekoliko manifestacija.“ – rekla je ravnateljica.

Ove subote premijerno se prikazuje edukativna dječja predstava „Zuboland“, a više o tome smo razgovarali u ovotjednoj emisiji „Jutro s Matkom“.

„U listopadu nas očekuje premijera dječje predstave Tonka će sutra. To je predstava u koprodukciji Kazališta iz Vinkovaca, Virovitice i Požege. Na tragu jedne nove suradnje Slavonskih kazališta pod nazivom „Mreže Slavonskih kazališta“, a sve skupa će se manifestirati u 1. Slavonskom kafeu. Festival Slavonskih kazališta trajat će od 15. do 22. listopada i nositelj je Gradskog kazalište Požega, prvi puta se ove godine održava ovdje. Iznimno smo sretni što se ta priča pokrenula i da će festival u tom obliku i zaživjeti.“ – rekla je ravnateljica.

U studenom nas očekuje premijera predstave za odrasle – Slučaj maturanta Wagnera. U prosincu će biti premijera blagdanske predstave Božićna avantura.

Iduće godine i to u ožujku je planirana premijera predstave za odrasle – Sanjareva priča i ponovno kreću Dani požeškog kazališta. Manifestacija koja je započela ove godine, a iduće godine će u sklopu 2. Dana požeškog kazališta biti premijera starijih požeških amatera s predstavom Augusta Šenoe – Ljubica.

U travnju ponovno imamo jednu premijeru dječje predstave – Mačak u čizmama te Kazališni susret dramskih skupina Požeško-slavonske županije, poznatiji kao KaZlaDo.

U svibnju je premijera Srednjoškolske kazališne družine – SKAD, a u lipnju je premijera Male škole kazališta u Požegi i Pleternici.

„Mi smo u prošloj sezoni pokrenuli i Malu školu kazališta u Pleternici. Lijepu suradnju smo pokrenuli s njihovom ravnateljicom gospođom Hofmann i nekako idemo k tome da se razvija zajednička suradnja, a samim time razvoj pleterničke publike.“ – dodala je ravnateljica Neferović.

U srpnju nas očekuje premijera predstave Galeb, također velika koprodukcija kojoj su nositelji Kazalište Joza Ivakić Vinkovci, Kazalište Gavela, Osječko ljeto kulture i Gradsko kazalište Požega.

Za kraj sezone ponovno će se održati Kazališne ljetne večeri koje su ove godine bile novitet koji je uspješno prihvaćen od strane publike.

“Od 29. lipnja do 16. srpnja, manifestacija koja je prije nekoliko mjeseci prvi puta u tom obliku pokrenuta i osmišljena. Vjerujem po ovom svemu što se do sada događalo, po rezultatima i povratim reakcijama, vjerujem da će to biti jedna lijepa tradicija ovoga Kazališta.“ – rekla je ravnateljica Neferović.

U organizaciji Kazališta  tijekom sezone je jedan festival i tri manifestacije.

Slavonski KaFe od 15. do 22. listopada 2022. godine, 2. Dani požeškog kazališta od 10. do 28. ožujka 2023. godine, KaZlaDo – kazališni susreti dramskih skupina županije od 20. do 21. travnja 2023. godine i Kazališne ljetne večeri od 29. lipnja do 16. srpnja 2023. godine.

„U međuvremenu se četiri dana u tjednu, od ponedjeljka do četvrtka, održavaju probe Dramskog studija, nastavlja se s program Treća je dječja, naša gostovanja u drugim kazališta kao i gostujuće predstave u našem kazalište, sudjelovanja na festivalima. U sezoni su i sva ostala događanja koja nisu u organizaciji kazališta, ali djelatnici kazališta pružaju tehničku i logističku podršku. To je ono što požeška kazališna publika može očekivati u novoj 28. sezoni.“ – rekla je ravnateljica Valentina Neferović.

Ispred Grada Požege zahvale i pohvale na dosadašnjem radu Kazališta imala je pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Požege Maja Petrović.

„Prvenstveno se zahvaljujem i čestitam ravnateljici Neferović na kvalitetno osmišljenom programu, a koji je prepoznalo Ministarstvo kulture i medija koje će financijski podržati dio ovih programa. Isto tako, zahvaljujem se i svim ostalim djelatnicima Gradskog kazališta Požega koji su nam tehnička i logistička podrška u organizaciji ostalih događaja koje organizira Grad Požega.“ – rekla je pročelnica Maja Petrović.

Ravnateljica je još jednom podsjetila kako se ove subote održava premijera predstave „Zuboland“, a moguće je nabaviti karte i za drugi termin koji je u nedjelju.

Više o projektu „Zdravozubci“ u sklopu kojeg se održava edukativna dječja predstava rekao je ravnatelj Doma zdravlja Požeško-slavonske županije Marijan Višaticki.

„Dom zdravlja Požeško-slavonske županije kao nositelj projekta u suradnji s Požeško-slavonskom županijom i Zavodom za hitnu medicinu već duži niz godina provodi edukativno preventivni projekt Zdravozubci. Projektom se nastoji potaknuti učinkovita oralna higijena među učenicima prvih razreda osnovnih škola. Imajući u vidu da naša županija zapravo dosta loše stoji, sva djeca nemaju baš pristup svim zdravstvenim uslugama u smislu prevencije u oralnom zdravlju. Zato smo prošle godine pristupili pisanju projekta i apliciranju na Europski socijalni fond gdje smo putem fonda i Operativnog programa učinkovitosti i ljudski potencijali 2014.-2020. Faza 2. promocija zdravlja i prevencija bolesti.“

„Ono što je nama najvažnije, to je da će sada 590 djece kroz 17 škola u našoj županiji dobiti jedan promotivni paket. Na gotovo 34 radionice će prvo biti upoznati kako se peru zubići, kako se održava oralno zdravlje, na koji način, kada i koliko treba prati zubiće. Uz sve to će i roditelji dobiti jednu uputu, gdje će svaki od njih biti upoznati kakav je KEP status naših prvoškolaca. Međutim, zašto sam rekao da smo projekt razvijali imajući u vidu djecu, naša djeca u Požegi i čak u Pakracu, imaju priliku otići u Gradsko kazalište, ali moramo reći da djeca koja su nekako udaljenija, nemaju baš prilike. Stoga smo mi u okviru projekta organizirali naravno i transport te sklopili ugovor s Gradskim kazalištem Požega gdje će 24. i 25. listopada biti organizirana kazališna predstava za gotovo 600 djece.“ – rekao je ravnatelj Marijan Višaticki, a više o projektu možete pročitati i poslušati ovdje.

Redateljica predstave „Zuboland“ Marijana Matoković dodatno je ispričala o procesu pisanja ove edukativne predstave.

„S nekoliko strana sam prikupila materijale i tu je nastala ideja za priču o dva lika – dvije bakterije koje žive u ustima, to su Dodo i Dado. One završe u ustima dečka Doriana i imaju posao napraviti karijes. Međutim, kroz priču saznajemo kako se i oni kao bakterije mijenjaju i kako to utječe na Doriana. Cijeli proces traje nekoliko mjeseci, nakon što nastane tekst kreću i probe. Završna je sad faza pred premijeru i onda ostaje igranje dečkima.“ – rekla je redateljica Marijana Matoković, više o predstavi možete također pročitati i poslušati ovdje.