Društvo

Nema dovoljno ranih simptoma raka – važno je odazvati se pozivu na pregled

08-10-2022 • 11:19
Rva
Obilježen Dan ružičaste i Dan plave vrpce

Zavod za javno zdravstvo, Liga protiv raka Požega, Klub žena operiranih na dojci Požega i udruga ILCO Požega obilježili su danas Dan ružičaste i Dan plave vrpce te Mjesec borbe protiv raka dojke“. Na prigodnom obilježavanju u požeškoj šetališnoj zoni prijepodne su dijelili edukativne brošure i ružičaste vrpce.

Svijest o velikoj važnosti redovitih preventivnih pregleda dojki te ranog otkrivanja raka debelog crijeva u našoj je županiji na visokoj razini. Voditeljica Službe za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije Jasmina Kovačević pozvala je sve žene koje se nisu odazvale pozivu na mamografski pregled koji je nakon 50. godine života potrebno napraviti najmanje jednom u dvije godine da se jave kako bi dobile termin za pregled na 034/311-563 ili na javno.zdravstvo.sestra@zjz-pozega.hr. Pozvala je i sve osobe u dobi od 50 do 74 godine koje zadnjih dvije godine nisu napravile test kojim se otkriva oku nevidljiva krv u uzorku stolice da im se jave kako bi im poslali testove na 034/311-563 ili na prevencija.sestra@zjz-pozega.hr.

– Nacionalni programi sada se provode kao i prije pandemije. Ljudi se ponovno odazivaju, a Požeško-slavonska županija je i dalje u vrhu po odazivu u usporedbi s drugim županijama. Ono što je novo je dolazak mobilnog mamografa na područje Pakraca i Lipika ove jeseni. Svaki puta se stiglo poslikati po 150 žena što je jako dobro.

Cilj nam je karcinome otkrivati što ranije. Brojke s rakom na području županije je kao i prije pandemije, oko 50 s rakom dojke godišnje te 60 do 80 novootkrivenih s rakom debelog crijeva. Oba raka najvažnije je rano otkriti. Oni nemaju rane simptome – zato nacionalni program i zato se uvijek odazovite na poziv.-, poručila je doktorica Kovačević.

Podršku njihovu radu pružio je zamjenik županice Ferdinand Troha pozvavši sve građane da se odazovu pozivima na nacionalne programe i time povećaju mogućnost radnog otkrivanja raka.