Društvo

Muškarci, odazovite se akciji Movember!

10-11-2022 • 08:53
Rva
Odazovite se javnozdravstvenoj akciji ove subote, a za svakog brku slijedi prigodni dar!

Tijekom studenog provodi se akcija koja podsjeća na važnost brige o muškom zdravlju, naziva Movember. Movember ili mjesec brkova je počeo, što može značiti samo jedno – muškarci, ako već niste, ostavite britvice i puštajte brkove. Mjesec brkova i muškog zdravlja bio je tema ovotjedne emisije „Zdrave minute“ gdje je gostovala doktorica medicine, specijalist javnog zdravstva magistrica Jasmina Kovačević.

Činjenica je da muškarci žive kraće od žena, je li zdravlje naših muškaraca ugroženo?

„Prosječno muškarci u svijetu žive šest godina kraće od žena, slično je i u našoj županiji. Prema zadnjem popisu stanovništva, u našoj županiji je 51% žena i 49% muškaraca, dakle gotovo pola/pola. Taj omjer se značajno mijenja kada pogledamo naše 75-godišnjake. U toj dobi imamo dvije žene na jednog muškarca. Mogli bismo reći da je muški spol jedan od najjačih prediktora zdravlja i duljine života.“ – rekla je dr.med. Jasmina.

Koji su najvažniji razlozi zašto muškarci žive kraće?

„Bolesti srca i krvnih žila te rak, vodeći su uzroci smrti kod žena i kod muškaraca. No, muškarci umiru mlađi. Srce i krvne žile žene do menopauze prirodno čuva hormon estrogen, no to nije sve. Muškarci su češće izloženi povećanim rizicima na radnom mjestu, u prometu, manje su skloni tražiti pomoć liječnika i kada je u pitanju tjelesno zdravlje. Primjerice problemi s prekomjernom tjelesnom težinom, tlakom… Važno je odlaziti redovito svom liječniku nakon 40. godine života, barem jednom u dvije godine, a ako se ukaže potreba i češće.“

Osim tjelesnog zdravlja, kakvo je stanje kod mentalnog zdravlja muškaraca?

„ Narušeno mentalno zdravlje, depresija, nepravodobno traženje pomoći ili sram, doveli su do toga da tri četvrtine samoubojstva počine muškarci. U svijetu svake minute jedan muškarac počini samoubojstvo.“ – dodala je dr.med. Jasmina.

Možete li nam reći kako je zapravo započelo obilježavanje mjeseca muškog zdravlja?

„Movember, kovanica riječi „mustache“ što znači brkovi i November je međunarodni projekt koji se održava svake godine širom svijeta. Ova javnozdravstvena akcija započela je 2003. godine u Australiji kada je 30 muškaraca odlučilo pustiti brkove kako bi prikupili sredstva za borbu protiv raka prostate i depresije kod muškaraca. Danas je na mjestu skupine entuzijasta ozbiljna fondacija koja okuplja više od 5 milijuna registriranih sudionika diljem svijeta, a koji tijekom studenog puštaju brkove pod sloganom „Mijenjamo lice muškog zdravlja“.

Na koje se sve načine kampanjom pomaže muškom zdravlju?

„Uz kampanje podizanja svijesti kakvu provodimo i mi u Požeško-slavonskoj županiji, globalno se prikupljaju sredstva za potporu istraživanja, liječenja i skrbi za oboljele. Do sada je u svijetu u proteklih 19 godina kampanjom prikupljeno više od milijardu dolara, te je financirano više od 1200 projekata diljem svijeta, da naši muškarci žive sretnije, zdravije i dulje.“

„Movember stavlja naglasak upravo one teme vezane uz muško zdravlje koje nisu toliko pod svjetlima reflektora. Tri su glavna cilja, dva se odnose na „muške“ karcinome i provodi se kampanja informiranja i edukacije stanovništva o raku prostate i raku testisa. Treći cilj vezan je uz očuvanje mentalnog zdravlja, rano otkrivanje poremećaja i borba protiv diskriminacije muškaraca oboljelih od mentalnih poremećaja te prevencija suicida.“ – rekla je dr.med. Jasmina.

Kako će ove godine biti obilježen Brkati studeni u našoj županiji?

„Obilježava se u našoj županiji od 2014. godine u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije i Županijske lige protiv raka. Planiramo javnozdravstvenu akciju u subotu 12. studenog u pješačkoj zoni u Požegi od 9 do 10 sati. Naši sugrađani mogu sudjelovati donacijama, a pozivamo brke da nas dođu podržati i fotografirati se s nama, za svakog brku slijedi prigodni dar. Vidimo se u subotu!“ – rekla je dr.med. Jasmina Kovačević.

Cijelu emisiju „Zdrave minute“ poslušajte na našem Mixcloud-u.