Društvo

Movember: Muškarci, kontrolirajte svoje zdravlje

12-11-2022 • 13:25
Rva
Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije i Županijska Liga protiv raka prijepodne su u pješačkoj zoni obilježili Movember javnozdravstvenom akcijom

Brkati studeni Movember (engl. Moustache + November), mjesec muškog zdravlja, obilježava se u Požeško-slavonskoj županiji od 2014. godine u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije i Županijske liga protiv raka. Ciljevi su informiranje i edukacija stanovništva o raku prostate i raku testisa, te o važnosti brige za mentalno zdravlje muškaraca, očuvanje mentalnog zdravlja, rano otkrivanje poremećaja i borba protiv diskriminacije muškaraca oboljelih od mentalnih poremećaja te prevencija suicida, kao i prikupljanje sredstava za potporu istraživanju, liječenju i skrbi za oboljele.

Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije i Županijska Liga protiv raka prijepodne su u pješačkoj zoni obilježili Movember javnozdravstvenom akcijom.

Voditeljica Službe za javno zdravstvo dr. med. Jasmina Kovačević je iznijela podatak da u Požeško-slavonskoj županiji godišnje imamo tridesetak novootkrivenih karcinoma prostate, koji nasreću nije visoko smrtonosan jer dugo raste i imate ga priliku na vrijeme otkriti. „Nakon pedesete godine života od muškaraca tražimo da redovito jednom godišnje naprave krvnu pretragu na postojanje raka testira. Naravno, ako primijetite simptome treba se obratiti odmah. Druga tema nam je rak testisa, koji je srećom jako rijedak i ima dobru prognozu. Prekontrolirajte svoje testise od tinejdžerske dobi pa nadalje jednom mjesečno. I treća tema – mi dečke od rane dobi uvjeravamo da se trebaju sramiti osjećaja, kroz školovanje imamo veliki problem s međuvršnjačkim nasiljem, a društvene mreže su danas dodatni izazov. Kad imate problem razgovarajte s nekim, nemojte to držati za sebe jer često ne vodi dobrom.“, izjavila je Jasmina Kovačević.

Tajnik Županijske lige protiv raka dr. med. Nikola Gotovac najavio je da nas u prosincu očekuje tradicionalni koncert Lige protiv raka, na koji ove godine dolazi pjevačica Ivana Kindl uz učenike i profesore Glazbene škole Požega.

Zamjenik požeško-slavonske županice Ferdinand Troha pozdravio je akciju, uz nadu da će ova akcija senzibilizirati naše sugrađane da idu na preglede i da se eventualni problemi na vrijeme prepoznaju i na vrijeme riješe. „Prije nekoliko dana bio sam na sistematskom pregledu, ništa ne boli, a kad dobiješ saznanje da je nešto dobro sretniji si i zadovoljniji. A ako ne idete na preglede to ne znate ili saznate prekasno.“, poručio je Troha.