Društvo

Međunarodni dan medicinskih sestara obilježavamo 12. svibnja

11-05-2022 • 08:03
Tena Protić
Više o značenju tog dana, o djelokrugu rada medicinskih sestara, ali i najtežem dijelu zanimanja, rekla je Silvija Marić, mag.med.techn.

Međunarodni dan medicinskih sestara obilježava se 12. svibnja, a važno ga je obilježavati iz puno razloga. Više o značenju tog dana, o djelokrugu rada medicinskih sestara, ali i najtežem dijelu zanimanja, rekla je ovotjedna gošća u emisiji “Zdrave minute” kod naše Marijane, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Opće županijske bolnice u Požegi, Silvija Marić, mag.med.techn.

Biti medicinska sestra je jedinstven poziv koji traži ono najljepše u čovjeku – humanost i predanost pozivu.

Silvija je osnovnu školu završila u Čaglinu, a njezino profesionalno obrazovanje započinje upisom u srednju medicinsku školu u Slavonskom Brodu. Nakon toga upisuje Studij sestrinstva u Osijeku pri Medicinskom fakultetu i tako stjče naziv stručne prvostupnice sestrinstva.

“Nedugo nakon završetka studija dobila sam posao u Općoj županijskoj bolnici Požega gdje radim i danas. Uz posao i obitelj diplomirala sam pri Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo, a od studenog 2019. godine pomoćnica sam ravnatelja za sestrinstvo u Općoj županijskoj bolnici Požega. Članica sam Hrvatske komore i Hrvatske udruge medicinskih sestara.”

Naime na rođendan posebne žene, Florence Nightingale, za koju se smatra da je utemeljiteljica modernog sestrinstva. 12. svibnja obilježava se Međunarodni dan sestrinstva

“Tako je, dopustite mi samo kratko ispričati zašto je Florence Nightingale toliko važna za sestrinstvo. Bila je kći bogatog engleskog veleposlanika te je u to vrijeme, kada je znanje ženama bilo uskraćeno, imala temeljitu filozofsku, literarnu i matematičku. Već se u ranoj mladosti počinje zanimati za socijalna pitanja, posebno za uređenje bolnica i mogućnosti pružanja pomoći bolesnima unatoč protivljenju obitelji. Njezine sposobnosti i shvaćanje uređenja bolničke službe i organizacije njege bolesnika posebno su došle do izražaja u vrijeme Krimskog rata kada je imenovana upraviteljicom ženske pomoćne službe na turskoj fronti.”

“I danas je mnogim sestrama dama sa svjetiljkom inspiracija zbog svoje inovativnosti i posvećenosti poslu.”

Florence Nightingale, dama sa svjetiljkom

“1855. godine dolazi s 38 sestara u Scutari gdje je odmah po dolasku sanirala higijenske prilike, bolnice opskrbila rubljem i hranom i ranjene odvojila od bolesnih. Također, organizirala je rad medicinskih sestara te je za šest mjeseci smrtnost smanjila s 42% na 2 %. Također, zahvaljujući njoj 1860. godine u Londonu je otvorena i prva stručna škola za medicinske sestre te je zbog cjelokupnog doprinosa sestrinstvu Florence Naightingale prozvana utemeljiteljicom istog.”

Neovisno o dobu dana ili noći, medicinske sestre su one koje nam donose obroke, terapiju, provjeravaju opće stanje…

“Da, medicinske sestre su te koje vas dočekuju kada dolazite na ovaj svijet i one koje vas na kraju s istog i ispraćaju. Djelokrug rada medicinske sestre je uistinu velik. Navest ću samo nekoliko zadaća koje medicinske sestre obavljaju jer ovo je ujedno i prilika da se i šira javnost upozna s djelokrugom rada medicinskih sestara koji djeluju kao profesija koja doprinosi dobrobiti društva u cjelini.”

“Odmah po dolasku na posao sudjeluju u primopredaji službe i liječničkoj viziti, promatraju bolesnike kako bi na vrijeme uočili promjene i pravovremeno reagirali, uzimaju i upućuju krv, urin i ostale materijale na dijagnostičke pretrage, pripremaju pribor, materijale i bolesnika za izvođenje medicinsko tehničkih zahvata te ih izvode ili sudjeluju u istima. Također, obavljaju i psihičku pripremu bolesnika za transfuziju krvi, pripremaju i dijele terapiju, danju i noću. Obavljaju dezinfekciju i sterilizaciju, nadziru higijenu svih prostorija, brinu o nabavci potrošnog materijala i lijekova. Planiraju, organiziraju, upravljaju, vrednuju i sudjeluju u izvođenju zdravstvene njege, koordiniraju radom medicinskih sestara, sudjeluju u zdravstveno – odgojnom radu kao i osobnom usavršavanju. To je samo dio našeg djelokruga rada, a uz sve to odrađujemo i niz paramedicinskih poslova.”

Koja je poruka i moto ovogodišnjeg obilježavanja?

“Poruka i moto obilježavanja Međunarodnog dana sestrinstva za 2022. godinu glasi – Sestrinstvo, glas koji vodi. Ulažite u sestrinstvo i poštujte prava na osiguranje globalnog zdravlja.”

“Kao što i sam moto nalaže, ove se godine želi staviti naglasak na potrebu ulaganja u sestrinstvo, u kvalitetnu zdravstvenu njegu i poštivanje prava na osiguranje globalnog zdravlja. Na taj način želi se izgraditi jaču, otporniju, kompetentniju i zadovoljniju radnu snagu koja će spremno odgovoriti na sve postavljene izazove.”

“Vjerujem kako je pravo vrijeme da zdravstveni sustavi diljem svijeta ulažu u obrazovanje medicinskih sestara te uključe medicinske sestre na svim razinama i u svim aspektima zdravstva i zdravstvene skrbi.”

“Iako je prošlo gotovo dvije i pol godine medicinske sestre su i dalje suočene s izazovima pandemije, ali su zapravo daleko od povlačenja pred tim izazovima. Dapače, suprotstavili su im se s nevjerojatnom snagom i predanošću unatoč teškim pa čak i po životno opasnim situacijama. Suočeni sa smjenom generacija, velikim egzodusom medicinskih sestara i tehničara nastoji se ukazati na potrebu buđenja svijesti o nedostatku medicinskih sestara kao i našoj važnosti.”

Zašto ste odabrali postati medicinska sestra? Što vas privlači u vašem zanimanju?

“Mama mi je medicinska sestra i od malih nogu slušala sam njezine priče o pomaganju potrebitima te se je i u meni probudila želja za istim, a koja je s odrastanjem bivala sve veća. Istina je da sam u vrijeme puberteta razmišljala da li poći drugim putem jer sam vidjela koliko to zna biti teško i iscrpljujuće, no ljubav prema čovjeku, pomoći potrebitima je ipak prevagnula.”

Što mislite da je najizazovniji aspekt rada medicinske sestre?

“Umijeće kvalitetne komunikacije i balansiranje između svih dionika procesa zdravstvene njege i liječenja. Komunikacija prije svega jer je ona preduvjet kvalitetnog djelovanja što je u sestrinstvu posebno važno jer u našem zanimanju uloga komunikacije nije samo puko izmjenjivanje informacija već i želja za postizanjem drugih, viših ciljeva. Svojom sposobnošću kroz razgovor pokušavamo uvjeriti sugovornike/bolesnike u važnost promjene ponašanja i životnih navika koje su, naravno, usmjerene zdravlju.”

Pomagati ljudima velika je odgovornost. Koji je najteži dio Vašeg zanimanja?

“Najteže je u pojedinim situacijama ostati profesionalan i ne dopustiti emocijama da nas ponesu. Evo samo nekoliko primjera… Kako ostati ravnodušan kada vam umire dijete koje je tek krenulo živjeti? Majka koja umire od karcinoma dojke, a iza sebe ostavlja dvoje male djece? Kako ostati ravnodušan kada na reanimaciji izgubite mladog čovjeka, oca troje djece? Zapravo je pregršt takvih situacija u kojima i mi zaplačemo i razmišljamo o tim ljudima i nakon odlaska s radnog mjesta. Ponekad, iako ste dali sve od sebe ishod nije onakav kakav biste željeli te je rezultat navedenog s vremenom visoka razina stresa i osjećaj bespomoćnosti.”

Što biste željeli promijeniti u suvremenoj medicini po pitanju medicinskih sestara?

“Zagovornik sam permanentnog obrazovanja. Bilo bi korisno kada bi se osim dosadašnjih diplomskih studija razvile i specijalizacije iz područja sestrinstva u sklopu kojeg bi medicinske sestre stekle specijalizirana znanja i kompetencije te na taj način poboljšale kvalitetu pružanja sestrinske skrbi, a ujedno i sebi osigurale priznavanje koeficijenata sukladno razini obrazovanja.” – rekla je Silvija Marić, mag.med.techn.

Svim medicinskim sestrama i tehničarima čestitamo Međunarodni dan sestrinstva!

To je jedan od najznačajnijih događaja na području sestrinske profesije. A Međunarodni dan sestrinstva je prilika da se ovim vrijednim zdravstvenim djelatnicima još jednom zahvalimo na brizi za bolesne i zaštiti zdravih ljudi. 

Uloga medicinskih sestara vrlo je važna i bez njih puno toga bilo bi nezamislivo. – Sestrinstvo zasigurno jedan poziv koji osim humanosti i brige za bolesne ljude ima posebnu ulogu za bolesne kojih je danas na žalost i u našem gradu sve više.

Cijelu emisiju Zdrave minute poslušajte na našem Mixcloudu