Društvo

Lucijan iz Gimnazije je jedan od nagrađenih maturanata

28-07-2022 • 07:10
Rva
U Ministarstvu znanosti i obrazovanja ove srijede dodijeljene su nagrade najboljim maturantima, njih 96 iz cijele Hrvatske.

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja ove srijede dodijeljene su nagrade najboljim maturantima. Nagradu Soljačić, u iznosu od 5.000 američkih dolara, osvojila je Amalija Rafaj Škriljevečki iz Prve gimnazije Varaždin za stopostotno riješenu maturu iz Matematike i Fizike. Nagradu za Informatiku, u iznosu od 5.000 eura, ove je godine dodijelila tvrtka S&T Hrvatska Viktoru Pijanecu iz Prve gimnazije Varaždin. Po prvi put dodijeljena je i Nagrada Ante Žužul za najbolji rezultat iz Hrvatskog jezika i Povijesti u iznosu od 5.000 eura. Dobio ju je Danijel Vukelja iz II. gimnazije Varaždin.

Na svečanoj dodjeli nagrada najboljim maturantima se putem videopoziva prvo obratio profesor Marin Soljačić, koji je zahvalio Ministarstvu znanosti i obrazovanja na organizaciji dodjele nagrada.

“Ovo je već osmi put da se nalazimo na dodjeli ovih nagrada i za mene je osobno ovo jedan od najsretnijih dana u godini jer podsjeti koliko Hrvatska ima talentiranih i vrijednih mladih ljudi. U 21. stoljeću najveća vrijednost za svako društvo i svaku državu su upravo talentirani, vrijedni i obrazovani mladi ljudi. Vi ste ono najvrjednije što Hrvatska ima, poručio je Soljačić najboljim maturantima.” – rekao je profesor Marin Soljačić.

Ministarstvo znanosti i obrazovanje ove je godine maturante nagradilo iznosom od 2.500 kuna, kao i posebnim priznanjima. Nagrađeno je 96 maturanata iz cijele Hrvatske, a njih čak 69 iz strukovnih škola.

Učenici su nagrađeni prema kriteriju: učenici koji su ostvarili najbolji rezultat na obveznim ispitima državne mature (najbolji prosjek riješenosti obveznih ispita na višoj, A razini), učenici strukovnih škola koji su ostvarili 100% na nekom od ispita, uz uvjet da su položili sve obvezne ispite te učenici koji su dva ispita riješili 100%, a nisu ni u jednoj od spomenutih kategorija.

“Naš učenik Lucijan Grgić, 4.b razred, nalazi se na listi nagrađenih maturanata jer je dva ispita državne mature riješio 100%, iz engleskog jezika na višoj razini i informatike. Čestitamo!!!” – poručili su iz Gimnazije Požega.

Izvor: srednja.hr