Sport

Lipik ponovno domaćin jednog od najjačih svjetskih challengera 3×3 košarke

18-07-2022 • 10:02
Rva
Nastupit će aktualni olimpijski pobjednici, a po prvi puta će u Lipiku zaigrati i igrač koji je prošle sezone igrao i u najjačoj košarkaškoj ligi na svijetu, američkoj NBA ligi.

Lipik će 22. i 23. srpnja biti domaćin jednog od najjačih svjetskih challengera 3×3 košarke na kojem će nastupiti aktualni olimpijski pobjednici, a po prvi puta će u Lipiku zaigrati i igrač koji je prošle sezone igrao i u najjačoj košarkaškoj ligi na svijetu, američkoj NBA ligi.

U Lipik dolazi Hassani Gravett, 25-godišnji rookie koji je prošle sezone u dresu Orlando Magica odigrao 8 utakmica uz prosjek od 6,3 poena, 2,6 skokova i 2,5 asistencije. Gravett će u Lipiku igrati za 3×3 ekipu Washington DC koja se tek pojavila u svijetu 3×3 košarke, ali je odmah pokazala kvalitetu i potencijal osvojivši jaki challenger u francuskom Poitiersu.

Ljubitelji 3×3 košarke će u Lipiku imati prigode na djelu vidjeti i aktualne olimpijske pobjednike, ekipu Riga koja je pod latvijskom zastavom lani na Olimpijskim igrama osvojila zlatnu medalju.

Na šesto izdanje Lipik 3×3 challengera kojeg i ove godine organizira Udruga Libox Lipik, u partnerstvu sa FIBA 3×3, dolazi i trenutno 2. rangirana ekipa na svijetu, Liman iz Novog Sada u kojoj igra Aleksandar Ratkov koji je sa Srbijom na OI u Tokyu osvojio brončanu medalju. Igrači Limana su u Lipiku igrali finale 2017. godine, a lani su bili 5.

Za razliku od lanjskog izdanja Lipik 3×3 challengera koje je zbog epidemioloških mjera održan u Školskoj sportskoj dvorani, ovogodišnji se vraća na staru vrlo atraktivnu lokaciju igrališta Dječjeg doma u Lipiku.

Nastupit će 16 ekipa iz cijelog svijeta, a da se radi o vrlo kvalitetnom challengeru potvrđuje činjenica da u Lipik dolazi 8 ekipa koje su trenutno rangirane u Top 30.

Uz već spomenuti Liman (2.) i Rigu (5.), u Lipiku će igrati i dvije najbolje litavske ekipe Šakiai (6.) i Marijampole (15.), zatim mongolski Ulaanbaatar (13.), najbolja njemačka ekipa Dusseldorf (21.), belgijski Marksem (22.) i filipinski Chebu (26.). Filipini će ove godine u Lipiku imati dva predstavnika jer stiže i ekipa Manila, a tu su još i japanska Saitama, švicarski Fribourg, beogradski Partizan, te Pariz, osvajač kvalifikacijskog Satelit turnir u Nantesu i još jedna ekipa iz Srbije, Krupanj koja je pobjednik Satelita u Prnjavoru, BiH.

Hrvatski predstavnik u Lipiku će biti ekipa Zagreba koja je osvojila Satelit turnir u Bjelovaru 10. srpnja, a u Lipik će igrati u sastavu Veljko Budimir, Jure Gunjiina, Fran Jacović i Stipe Krstanović.

Sustav natjecanja na Lipik 3×3 challengera je isti kao i ranijih godina. Prvog dana u petak 22.7. su na rasporedu utakmice u dvije kvalifikacijske skupine, potom razigravanje u 4 skupine glavnog turnira, a dan kasnije subotu 23.7. su na rasporedu utakmice knock out faze, počevši od četvrtfinala.

Uz bogate i vrijedne novčane nagrade, pobjednik i finalist Lipika plasirat će se na jedan od najatraktivnijih 3×3 WT Mastersa u švicarskoj Lauseanni.

Polufinalne utakmice te veliko finale će biti moguće pratiti uživo u televizijskom prijenosu na Arenasport televizija, a sve utakmice iz Lipika će biti emitirane putem live streaminga na FIBA 3×3 Youtube kanalu.

49 ekipa iz 24 zemlje

U dosadašnjih 5 održanih 3×3 challengera u Lipiku sudjelovalo je ukupno 49 ekipa s 4 kontinenta i iz 24 zemlje i to iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Rusije, Latvije, Japana, BiH, Poljske, Francuske, Italije, Njemačke, Mongolije, Španjolske, Bugarske, Češke, Nizozemske, Australije, Švicarske, Belgije, Ukrajine, Portorika i Kanade. Filipini će ove godine biti jubilarna 50. ekipa u Lipiku.

Jedina ekipa koja je Lipik 3×3 challenger osvojila dva puta je Novi Sad (2016. i 17.). Godine 2018. u Lipiku je slavila latvijska Riga koja i ove godine slovi za jednog od favorita. Godine 2019. pobijedila je ekipa Vrbas Avai iz Srbije, a lani je slavila belgijska ekipa Antwerp.