Kultura

Lipanj u Pleternici: Staro normalno obogaćeno novim sadržajima

03-06-2022 • 11:12
Rva
„Lipanj u Pleternici“ obiluje ove godine događanjima za sve generacije i ukuse

„Lipanj u Pleternici“ obiluje ove godine događanjima za sve generacije i ukuse.  Iza organizacije stoje Grad Pleternica i Turistička zajednica Grada Pleternice uz pleterničke udruge, pa je gradonačelnica Marija Šarić sa suradnicima i osobama iz organizacijskog odbora najavila program.

Nakon dvije godine blaže verzije „Lipnja u Pleternici“ sukladno epidemiološkim mjerama, ove godine se vraćaju se punom snagom.

“Radimo sve manifestacije koje smo naučili imati u lipnju plus aktivnosti kojima smo dodatno digli kvalitetu manifestacije. Tako se ove godine po prvi puta igra nogometni Kup grada Pleternice s nastupom osam klubova s područja Pleternice, 17. i 18. lipnja. Također će biti predstavljene i Najljepše skladbe i pjesme sa Šokačke rapsodije 19. lipnja, te dodatno pojačana manifestacija Knjignik.”

“Glavne sastavnice su i dalje jedini dječji tamburaški festival „Cvjetići glazbe“ 11. i 12. lipnja. Trećeg vikenda u lipnju je Fišijada, 18. lipnja, te Smotra folklora Lidas 19. lipnja. Dok je zadnji vikend od 24. do 26. lipnja Međunarodni konjički turnir s koncertima.” – najavila je gradonačelnica Marija Šarić.

O Fišijadi je više rekla Anka Dorbić iz udruge „Pleternički čoraci“, organizatora Fišijade uz potporu Grada.

“Zadnje dvije godine imali smo manji obim fišijade. Ove godine već nam se prijavilo pedesetak majstora pripremanja fiša, a povećana je i količina ribe koja će biti dostupna za građane jer je prošle godine bilo premalo.”

“Gosti kažu da mi u Pleternici imamo najbolju ribu na rašljama, to je recept koji pomno čuvamo. Naši članovi peku ribu i nadam se da će to i ove godine biti organizirano na visini uz 100 do 200 kilograma više pečene ribe, koje je prošle godine nedostajalo.” – najavila je Dorbić.

Renato Brankovan je ispred KUD-a Orljava Pleternica najavio tradicionalnu smotru folklora.

“Ovo je 29. Međunarodna smotra folklora LIDAS. Povorka kreće u nedjelju 19. lipnja u 16 sati od škole u Pleternici te će ići kroz ulice grada i jednominutni nastup svakog KUD-a na križanju kod parka, nakon čega povorka ide do Trga bećarca i gdje će se održati smotra.”

“Uz nas kao domaćine dolazi još 13 KUD-ova, to su društva iz Požeško-slavonske, Virovitičko-podravske, Osječko-baranjske,  Brodsko-posavske i Vukovarsko-srijemske županije, kao i dva društva iz Bosne i Hercegovine. Nakon povorke i smotre na Trgu bećarca slijedi koncert dijela orkestra s ovogodišnje Šokačke rapsodije u Lisinskom.” – rekao je Brankovan.

Posljednji vikend u Pleternici rezerviran je za trodnevni Međunarodni konjički turnir koji je najavio Domagoj Katić, zamjenik gradonačelnice Pleternice, ali i direktor turnira ispred Konjičkog kluba Pleternica.

“Ove godine smo pripremili novu maratonsku stazu te smo tom infrastrukturnom investicijom dobili jako dobar interes vozača. Već sad imamo prijave iz Sjedinjenih Američkih Država,  Luksemburga i Italije, a očekujemo i iz Slovenije, Mađarske, Srbije i Hrvatske, možda i iz Poljske. Ove godine turnir smo digli na veću razinu kroz rečenu infrastrukturu, ali i kroz aktivnosti.”

“Tako ćemo prvog dana imati jedinstvenu noćnu revijalnu utakmicu kojom želimo prezentirati način kako se vozi svjetski kup četveroprega.”

“Vjerujem kako će to gledateljima biti zanimljivo i atraktivno, a nakon čega je koncert Stjepana Jeršeka Štefa. U subotu je od 10 sati maratonska vožnja na novom poligonu uz večernji koncert Zlatne doline, a u nedjelju od 10 sati je vožnja čunjeva i sama završnica turnira. Vjerujem da ćemo taj tjedan uspjeti zadovoljiti potrebe velikog dijela publike kroz sajam, igraonice i Knjignik na hipodromu. Pripremili smo veliki broj aktivnosti od jutra do kasne večeri i pozivam ljude da dođu i vide najbolje vozače na djelu.” – rekao je Katić.

Gradonačelnika Šarić je na kraju pozvala sve stanovnike, udruge i izlagače s područja Pleternice da se prijave za sudjelovanje na sajmovima i popratnim aktivnostima, a stanovnike Požeško-slavonske županije da posjete Pleternicu u lipnju.

Program kreće već danas izložbom fotografija i tradicijskog ruha Pleternice i okolice pod nazivom „Granica i Paurija“, kojom se želi pokazati da se promiče ljude koji djeluju u pleterničkom kraju pod krovnom temom bećarca te osvijestiti stanovnike o bogatstvu baštine i staviti ju u funkciju turizma. Otvorenje izložbe je u 18 sati u Hrvatskoj knjižnici i čitaonici Pleternica.