Scena

Kvizoljupci Zlatne doline – Pokretači trenda kviziranja u Hrvatskoj

07-07-2022 • 11:33
Rva
Povod gostovanja je sutrašnji 81. Pub kviz u hotelu Grgin dol, no i kratko upoznavanje s radom Udruge

Gosti radijske emisije „Jutro s Matkom“ bili su danas predsjednik udruge Kvizoljupci Zlatne doline Tomislav Bleiziffer, jedan od dvadesetak najboljih kvizaša u Hrvatskoj, te poznati požeški kvizaš i voditelj Boris Benčić.

Povod gostovanja je sutrašnji 81. Pub kviz u hotelu Grgin dol, no i kratko upoznavanje s radom Udruge.

Otkud vaša ljubav prema kvizovima?

Boris: Kompetitivnost me vodi od ranih dana. Pokušavao sam ući na čuvenu „Kviskoteku“, ušao u uži izbor, no nisam došao do Olivera Mlakara. Nakon toga uslijedili su kvizovi Kolo sreće, Najslabija karika.. No, nije nama većini najbitniji plasman, koliko zabava, druženje i okupljanje. Ovi Pub kvizovi nisu preteški, više je to druženje ekipa od troje ljudi, uz neke nagrade i veselje.

Tomislav: I moj početak je sličan. Čovjek se zanima za stvari koje postoje, želi pokazati znanje i steći novo. Pub kvizovi su ekipna druženja uz malo nekog hobija oko stjecanja znanja i tog oblika druženja.

Osnovali ste i udrugu, koliko ona danas broji članova?

Tomislav: Udruga je započela s radom prije nekih šest godina, prvenstveno zbog organiziranja ekipnih kvizova u gradu Požegi, a danas nam smo došli do gotovo stotinu članova. Odmah smo došli na ideju da bi organizirali u nacionalnim mjerilima otvoreno kvizaško natjecanje, gdje se mogu prijaviti naši sugrađani, ali i najbolji hrvatski kvizaši – bilo po rezultatima, bilo po ljubavi prema „kviziranju“, pa smo tako napravili prvi kvizaški turnir u Hrvatskoj – SOVA. Pokrenuli smo trend organiziranja kvizova u cijeloj Hrvatskoj, a ove godine planiramo organizirati 5. SOVA-u u rujnu.

Kroz godinu organizirate više formata kvizova?

Tomislav: Na nacionalnoj razini rade se pojedinačni kvizovi, a mi kao udruga u sklopu svojih mogućnosti i u skladu s epidemiološkim mjerama organiziramo pojedinačno natjecanje gdje je naglasak na provjeru znanja sa 100-120 pitanja u tempu od 30 sekundi po pitanju. To je više natjecateljski aspekt nego druženje.

Iza vas je već 80 izdanja PUB kvizova imate izdanja, a u petak 8. srpnja nas očekuje 81 izdanje?

Tomislav: Tako je. U petak je u hotelu Grgin dol od 20 sati 81. Pub kviz, prijave su moguće još danas (četvrtak) preko Facebook grupe udruge Kvizoljupci Zlatne doline. Tamo su sve informacije – tko piše kviz, koliko je pitanja… Igra se u tročlanim ekipama, pa nađite suistomišljenike i dobro se zabavite.

Boris: Kotizacija je 20 kuna po osobi, s tim da mogu sudjelovati dva člana, ali ne i četiri u ekipi. Pozivam i naše sugrađanke da se uključe. Imamo članica, ali bi bilo dobro da ih je još više. Glavno mjesto za komunikaciju je grupa, slobodno se prijavite, tamo ćemo objavljivati sve informacije.

Cijeli razgovor poslušaj na Mixcloud kanalu RVA: