Društvo

Kvizaška scena je ovog vikenda u Požegi na 5. SOVA prvenstvu

07-10-2022 • 13:30
Rva
U posljednjoj ovotjednoj emisiji „Jutro s Matkom“ gostovali su predsjednik Udruge Kvizoljupci Zlatne doline Tomislav Bleiziffer i poznati požeški kvizaš i voditelj Boris Benčić.

U posljednjoj ovotjednoj emisiji „Jutro s Matkom“ gostovali su predsjednik Udruge Kvizoljupci Zlatne doline Tomislav Bleiziffer i poznati požeški kvizaš i voditelj Boris Benčić. Oni su najavili 5. SOVA kviz koji se održava ovog vikenda, ali ujedno i prokomentirali kvizašku scenu u Požegi.

Prošloga vikenda u Zadru je održan memorijalni turnir posvećen kvizašu Mirku Miočiću, a sudjelovali su i požeški kvizaši, kako ste prošli?

„Tako je, sudjelovale su dvije požeške ekipe, dakle osam kvizaša. Rezultati su u rangu očekivanog, čak malo i iznad. Dosta dobar ekipni kviz je ono što je bilo primarno, u pojedinačnoj konkurenciji, specijalističkim kvizovima i kvizovima parova čak malo iznad očekivanja za parove. Za pojedinačne kvizove je naš kvizaški kolega Ivica Brtan iz Nove Gradiške ostvario je jako lijep rezultat. Ostali su više-manje u granicama onoga što mogu pokazati.“ – rekao je Tomislav Bleiziffer.

Ovog vikenda, točnije već danas, održava se najveći kviz na ovim prostorima – SOVA kviz.

„SOVA je Spring open Vallis Aurea, svi znamo da je prošao spring, sad je već autumn odnosno jesenski termin, ima niz razloga iza toga. Ovo je 5. po redu kviz, požeška scena je pokrenula taj način kviziranja, da budu višednevni i s više načina. Ovaj kviz Mirko Miočić je po uzoru na nas, a uključuju se u tu priču Varaždin i Karlovac kao nekakve kvizaške sredine, ali ova dva su ipak koplje iznad. Pogotovo SOVA, nešto smo inovativni pa smo prošle godine imali maraton, ove godine opet SOVA, dogodine ćemo ocijeniti što će biti, pokušavamo biti kreativni. Danas u 18 sati počinje random kviz, sutra imamo četiri kviza, u nedjelju dopodne imamo još dva. Dopodne kako bi naši gosti iz Šibenika, Splita i Zadra mogli ipak u neko normalno vrijeme doći svojim kućama.“ – rekao je Boris Benčić.

Malo više o temama kviza i što je to random kviz, objasnio je Tomislav.

„Random kviz je zapravo način sastavljanja ekipa, radi se o ekipnom kvizu. Svi se prijavljuju pojedinačno i ždrijebom se određuju tročlane ekipe. Radi se o kvizu koji je kao naš redoviti pub kviz, zapravo ovo i je 85. požeški pub kviz koji glumi random, tako je to uvijek nulti dan. Sutradan imamo četiri kviza, krećemo ujutro s umjetničkih 50 pitanja u 10 sati. U 12,30 nastavljamo s pop kvizom, malo idemo u ove recentnije stvari. Glavni dio programa u smisli općeg znanja koji obuhvaća sva područja od 100 pitanja je u 16 sati. U 20,30 je književnih 50, Gradska knjižnica Požega nam je tu puno pomogla s organizacijom, prvenstveno s prekrasnim prostorom. Nedjelju dopodne krećemo s 50 sportskih pitanja i nakon toga jedan opći kviz, ali ograničene domaće teme. Dakle sve što je vezano uz Hrvatsku.“ – rekao je Tomislav Bleiziffer.

Koliko za sada imate prijavljenih i jesu li prijave još uvijek otvorene?

„Prijave za glavni program i ekipne kvizove su finalizirane. Tu imamo 18 natjecateljskih ekipa koje će odmjeriti snage u subotu i nedjelju,. Za današnji random pub kviz i dalje postoji mogućnost prijave s obzirom na to da se ne moraju formirati ekipe, nego se pojedinačno prijavljuje na licu mjesta.“ – dodao je Tomislav.

Kvizaški raspored je pomalo popunjen posljednjih tjedana, no neka velika imena dolaze u Požegu.

„Jesenski kvizaški raspored je poprilično zgusnut, nešto zbog memorijala Mirka Miočića prošlog vikenda, kao i Ekipnog državnog prvenstva koje se održava kroz koji tjedan u Zagrebu. Problem je organizacijski, ali i sudionici koji se moraju rasporediti, svoje slobodno vrijeme, ali možemo se pohvaliti s nekoliko jakih ekipa. Iz Zadra nam dolazi poprilično jaka ekipa predvođena s njihovim rekao bih alfom i omegom kvizaštva Lovrom Jurišićem koji već pet sezona vodi i organizira memorijal Mirka Miočića. Također tu su neki od top 10 igrača hrvatske scene poput autora pitanja za Milijunaša, Potjere i slično, Fabijana Čorka. Jedna jaka kvizaška zvijezda koja je sad u najvećem uzrastu, vjerujem da će za godinu dvije biti top igrač, Domagoj Pozderac. Tu su i drugi znalci iz Milijunaša uključujući  Ivana Jurića, vrlo jake ekipe iz Osijeka, iz Slavonskog Broda, iz Zagreba, iz Nove Gradiške, naravno i dosta požeških ekipa.“ – rekao je Tomislav Bleiziffer.

Autori svih pitanja na ovogodišnjoj SOVI su svi domaći kvizaši – Ivor Čevapović, Alen Krmpotić, Uroš Milurović, Tomislav Bleiziffer. Do kraja godine što se tiče naših domaćih kvizaša, uz redovito održavanje Požeškog pub kviza, slijedi im i sudjelovanje na ekipnom Državnom prvenstvu, najavio je Tomislav.

Ovaj zanimljivi razgovor poslušajte na našem Mixcloud-u.