Politika

Krenuo povrat poreza, provjerite e-Građani

03-05-2022 • 13:18
Rva
Službeno je krenula isplata povrata poreza na dohodak za 2021. godinu, a ima pravo na isplatu ima gotovo 664 tisuće poreznih obveznika u visini od 1,7 milijardi kuna.

Ministarstvo financija započelo je slati obavijesiti o povratu poreza, svi korisnici e-Građana mogu svoju pronaći u korisničkom pretincu, prije nego im ista dođe poštom. Službeno je krenula isplata povrata poreza na dohodak za 2021. godinu, a pravo na isplatu ima gotovo 664 tisuće poreznih obveznika u visini od 1,7 milijardi kuna. Od gotovo 664 tisuće poreznih obveznika koji ostvaruju pravo na povrat, 146 tisuća su mladi, koji bi trebali ostvariti povrat od oko 640 milijuna kuna.

Zbog četvrtog kruga porezne reforme koji je stupio na snagu 2020. godine, mladima u dobi do 25 godina umanjeno je za 100 posto plaćanje poreza na dohodak dok je onima u dobi od 26 do 30 godine života to umanjeno za 50 posto.

Godišnji obračun provodi se već neko vrijeme automatski, a obvezu podnošenja porezne prijave imaju samo građani koji se bave nekom poslovnom aktivnošću, samostalne profesije, obrtnici ili ljudi koji primaju neki dohodak iz inozemstva, bilo da je to hrvatska mirovina, plaća, honorar ili slično.

Godišnju prijavu obavezno podnosi porezni obveznik ako u poreznom razdoblju ostvari dohodak od samostalne djelatnosti. Samostalnom djelatnošću smatra se djelatnost obrta, djelatnost slobodnih zanimanja, djelatnost poljoprivrede i šumarstva. Također, djelatnosti po osnovi kojih se dohodak utvrđuje i oporezuje kao dohodak od samostalne djelatnosti na temelju poslovnih knjiga te porezni obveznik – rezident za dohodak od nesamostalnog rada koji, prema posebnom zakonu, ostvari kao član posade broda u međunarodnoj plovidbi neovisno o broju dana provedenih na brodu u međunarodnoj plovidbi.