Politika

Koordinacija manjinskih zamjenika župana formalizirala suradnju

25-02-2022 • 09:12
Rva
Članovi Koordinacije zamjenika župana iz reda pripadnika nacionalnih manjina Republike Hrvatske u sjedištu Primorsko-goranske županije potpisali su 24. veljače Odluku o sastavu i načinu rada Koordinacije.

Članovi Koordinacije zamjenika župana iz reda pripadnika nacionalnih manjina Republike Hrvatske u sjedištu Primorsko-goranske županije potpisali su 24. veljače Odluku o sastavu i načinu rada Koordinacije. Odlukom se formalizira suradnju od značaja za manjinske zajednice i poboljšanje položaja manjina u društvu.

U Republici Hrvatskoj danas imamo 12 zamjenika župana iz redova nacionalnih manjina srpske, talijanske i češke, a dolaze iz 11 županija.

“Do sada smo uvijek bili konstruktivni faktor u kreiranju politika, ne samo manjinskih zajednica, već i Hrvatske u cjelini i to ćemo nastaviti biti. Vjerujemo da možemo doprinijeti i međusobnom komunikacijom, komunikacijom s predstavnicima izvršne vlasti županija, ali i ministarstava u razvoju naših sredina. To je naš osnovni cilj.” – rekao je domaćin, dožupan Primorsko-gortanske županije Mamula.

Zamjenik županice Požeško-slavonske županije Nikola Ivanović istaknuo je potrebu zajedničke suradnje na unaprijeđenju položaja manjina i zajedničkog rada na poboljšanju manjinskog obrazovanja i razvoja projekata koji valoriziraju kulturnu baštinu. Također kako bi vidjeli koji su pravi modaliteti da upravo manjine mogu pomoći sveukupnom razvoju županija u kojima rade i djeluju.

“Stekli su se uvjeti za djelovanje u punom kapacitetu, ne samo za zastupanje manjina, već da kao ravnopravni zamjenici sudjelujemo u radu županija i doprinosimo boljitku sveukupne zajednice“ – rekao je zamjenik Mihajlović i istaknuo da Primorsko-goranska i Istarska županija prednjače u Hrvatskoj po statusnom položaju zamjenika iz redova nacionalnih manjina.

Sastanci Koordinacije održavaju se po principu rotacije, svaki put u drugoj županiji, a razmatraju pitanja od značaja za nacionalne manjine, važeću zakonsku regulativu, predlažu rješenja za poboljšanje položaja manjina u društvu te razvojne inicijative.

Inicijalni sastanak održan je u Karlovačkoj županiji, a Primorsko-goranska županija bila je domaćin potpisivanju Odluke kojom se i službeno formalizirao rad Koordinacije, a potpisali su je zamjenici župana Požeško-slavonske Nikola Ivanović, Bjelovarsko-bilogorske županije Saša Lukić, Ličko-senjske Milan Uzelac, Osječko-baranjske Radomir Čvarković, Sisačko-moslavačke Mirjana Oluić, Virovitičko-podravske Igor Pavković, Vukovarsko-srijemske Srđan Jeremića te potpredsjednice ŽS Istarske županije Tamara Brussich.