Kultura

Konferencija “Knjižnice u funkciji turizma” i 115 godina Hrvatske knjižnice i čitaonice Pleternica

27-09-2022 • 19:15
Rva
Uz 115 godina Hrvatske knjižnice i čitaonice Pleternica održana je konferencija na temu "Knjižnice u funkciji turizma"

U Interpretacijskom centru Terra Panonica uz 115 godina Hrvatske knjižnice i čitaonice Pleternica održana je konferencija na temu “Knjižnice u funkciji turizma” koju zajedno organiziraju knjižnica i grad Pleternica.

Veselimo se svi skupa toj obljetnici i ovoj konferenciji povodom toga, rekao je Franjo Novak, ravnatelj Hrvatske knjižnice i čitaonice Pleternica.

“Knjižnica u Pleternici osnovana je kada i knjižnica u Zagrebu 1907. godine. To je bila sjajna priča, odmah od početka razmišljalo se daleko. Danas pleternička knjižnica ima 800 članova i za naš broj stanovnika je izuzetan broj. Knjižnica u Pleternici je zapravo čudo, svi je vole, svi je obožavaju i pomažu. I naši projekti u knjižnici su se razvili, kao i “Knjignik” koji nam okuplja veliki broj djece i njihovih roditelja.” – rekao ravnatelj Franjo Novak, koji je dodao kako je obilježio 80., 90., 100-tu i 110-tu godišnjicu postojanja knjižnice u Pleternici.

Gradonačelnica Marija Šarić rekla je više o turizmu u Gradu Pleternici.

“Upravo na Svjetski dan turizma organizirali smo obilježavanje 115 godina naše knjižnice u Pleternici, jer mi kroz naše ključne proizvode – naš Muzej bećarca i Interpretacijski centar sve naše objekte želimo staviti u svrhu turizma. Pričati jednu zajedničku priču na području grada, da svi živimo turizam, jer ono što se događa vidimo kroz turističke brojke.”

“Naravno da ne pričamo o velikim tisućama, ali raste nam broj posjetitelja i dolazaka u velikim postotcima. Upravo želimo njima ponuditi jednu cjelokupnu priču, da dođu u naš centar, ali i da nakon toga borave u svakom našem objektu, od knjižnice do tržnice, u svim našim zgradama koje pokušavamo staviti u funkciju turizma i ovom konferencijom to sve povezati. Želimo tako ispričati jednu našu pleterničku priču, jer sve što zajedno radimo, tako stvaramo i jedan zajednički proizvod.” – rekla je gradonačelnica Marija Šarić.

“Itekako je spojivo, knjižnica i turizam, jer današnji turisti tragaju za kulturom života i rada i samo onim što je očuvano kroz tu destinaciju. Upravo se kroz knjižnice na neki način uvlače u život lokalne zajednice. To su mjesta gdje oni mogu zapravo otkriti duh tog kraja. U kontekstu brandiranja “Slavonije kao turističke destinacije” upravo smo glavni faktor razlikovanja pronašli u ljudima u cijelim ovom prostoru i onome što je ostalo sačuvano. Turisti u biti i traže upravo takva mjesta gdje mogu uroniti u te očuvane vrijednosti i baštinu. Ovdje u Pleternici vidimo ogromne pomake i ovdje turisti stvarno imaju što za raditi i vidjeti. Upravo kroz taj naš projekt željeli smo povezati destinacije u Slavoniji i napraviti lijepe ture, od kulturnih do prirodnih lokaliteta.” – rekla je Snježana Boranić Živoder iz Instituta za turizam.

Na konferenciji su izlagali sa svojim temama slijedeći:

Snježana Boranić Živoder: Kulturni turizam u Slavoniji, Krunoslav Matesiś: Kaptol 1221. – 2021. Monografija u prilog unaprjeđenja turističkog razvoja općine, županije i naše Slavonije, Silvija Šokić: Gradska Knjižnica Našice u funkciji promocije Grada, Klaudija Mandić: Vinkovci – Grad Koji Voli Knjigu, Ismena Meić: Gradska knjižnica Paromlin kao novi simbol Zagreba, Ivana Turk i Merien Hadrović: GISKO na turističkoj karti grada i županije, Ružica Bobovečki: Kultura i uloga knjižnice u funkciji kulturnog turizma, Monika Lucić – Fider: Gradska knjižnica Pakrac: Turistički potencijal za budućnost i Aleksandra Šutalo: Knjižnica kao destinacija?.

Kulturno umjetnički program održao se ispred knjižnice u Pleternici. U programu su sudjelovali KUD Orljava, KUD Rama i KUD Bektež, mažoretkinje Grada Pleternice te učenici Osnovne škole Fra kaje Adžića Pleternica.