Kultura

Knjižničarstvo je djelatnost u kojoj se otvaraju vrata budućnosti

27-05-2022 • 14:13
Rva
Gradska knjižnica Požega bila je nakon dugih petnaest godina domaćin Skupštine Društva knjižničara Slavonije, Baranje i Srijema

Gradska knjižnica Požega bila je nakon dugih petnaest godina domaćin Skupštine Društva knjižničara Slavonije, Baranje i Srijema. 

Ravnateljica knjižnice Aleksandra Šutalo tom je prigodom izrazila zadovoljstvo što može biti predstavnica domaćina ove Skupštine.

„Razlozi zašto petnaest godina nije bilo Skupštine u Požegi su objektivni, jer nismo imali mogućnosti i uvjete ugostiti tako velik skup kolega iz struke. On nam je važan jer je ovo prilika da se svi skupa vidimo, razmijenimo iskustva i očvrsnemo stručnu zajednicu koja nam je važan podstrek u daljnjem radu“, rekla je Šutalo.

Na otvorenju Skupštine nazočne je pozdravila i predsjednica Društva knjižničara Slavonije, Baranje i Srijema Tihonija Zovko.

„Jako mi je drago da smo danas došli u Požegu i da možemo ponovno čestitati Gradskoj knjižnici Požega kao knjižnici godine. Hvala vam na gostoprimstvu i spremnosti jer biti ovdje s vama je velika čast“, izjavila je Zovko.

Skupštini je nazočan bio i zamjenik gradonačelnika Grada Požege dr. sc. Borislav Miličević. 

„Mi smo ponosni na novu knjižnicu, ne samo na arhitektonska rješenja unutar knjižnice, već na prekrasnim projektima koji se događaju pod vodstvom ravnateljice Šutalo. Knjižničarstvo mnogi od nas doživljaju na način da se tamo u nekakvih zgradama čuvaju neki stari artefakti, stare knjige koje valja prelistati, možda nešto pročitati, a još manje toga zapamtiti za budućnost. Međutim, koliko smo svjedočili zadnjih godinu dana otkad ova knjižnica diše punim plućima, knjižničarstvo je djelatnost u kojoj se otvaraju vrata budućnosti, a svi mi znatiželjni volimo kroz ta vrata malo zirnuti“, rekao je Miličević. Na

Skupštini je sudjelovalo pedesetak knjižničara iz različitih tipova knjižnica iz naše regije. Nakon radnog dijela, gosti su obišli Gradsku knjižnicu Požega, Dijecezanski muzej i Katedralu sv. Terezije Avilske.