Politika

Kakvi su planovi za Trg Svetog Trojstva?

27-12-2022 • 09:00
Rva
„Tako smo u projekt ITU mehanizama stavili, ne samo rekonstrukciju Trga Svetog Trojstva, već i izgradnju podzemne garaže sa 150 parkirnih mjesta…“

U posljednje vrijeme sve se više govori o sredstvima ITU mehanizma. Požega je među 22 grada za koje je osigurano više od 680 milijuna eura. Gradonačelnik Grada Požege dr.sc. Željko Glavić prilikom gostovanja u emisiji “Jutro s Matkom” objasnio je o čemu se točno radi i kako će ta sredstva biti utrošena.

„To je jedna tema o kojoj se još uvijek malo zna. Naime, poznato je da je bilo puno prigovora, ne znam zašto. „Požega ne prolazi s dječjim vrtićem na natječajima, a Općine tipa Kaptol, Jakšić i Čaglin prolaze“, s tim se onda manipuliralo na različite načine… Međutim, gradovi i to pogotovo veći, su bili hendikepirani kod prijave na natječaj tog tipa financiranja, jer su zbog svoje razvijenosti dobivali vrlo malo bodova, u pravilu nisu prolazila na takvim natječajima. Ovaj ITU mehanizam upravo kompenzira tu dimenziju, on je osmišljen za urbana područja, pa je tako Požega kao sjedište Požeško-slavonske županije osnovala urbano područje u kojem su još Pleternica, Jakšić, Kaptol, Velika i Brestovac. To urbano područje će u ITU mehanizmu za  sljedeće razdoblje do 2027. godine dobiti 18 milijuna eura sredstava za projekte koje budemo prijavili. To su vrlo ozbiljna sredstva, Grad Požega može participirati do 70%, a ostale jedinice urbanog područja ostatak. Za tu temu se trenutno radi strategija urbanog područja, gdje stavljamo projekte koje planiramo kandidirati – tu smo vodili računa da riješimo one probleme koje se ne može riješiti s malo novaca, a koji su izuzetno važni za razvoj.“ – rekao je gradonačelnik.

„Tako smo u projekt ITU mehanizama stavili, ne samo rekonstrukciju Trga Svetog Trojstva, već i izgradnju podzemne garaže sa 150 parkirnih mjesta…“

„Na mjestu gdje je sada Gradska tržnica i onaj otvoreni dio, iznad kojeg bi bila nova tržnica i jedan Interpretacijski centar. Isto tako, drugi dio koji je također preduvjet za rekonstrukciju glavnog trga je proširenje ulaza u Sokolovu ulicu iz Matice hrvatske gdje bi se rušile četiri kuće s lijeve strane ulice. Tri već jesu u vlasništvu Grada, četvrtu moramo kupiti da bi mogli to kompletno srušiti, tu bi bila jedna zelena oaza – mali parkić i široki ulaz. Ta Sokolova ulica između ostalog povezuje dvije županije, prometna je i značajna, ali bila bi i ulaz u te prometne garaže. Na taj način bi parkiranje s trga bilo kompletno maknuto. Što se tiče prometa za sada, u svim ovim razgovorima i idejnim rješenjima, za sad ostaje jedino ovaj pravac istok-zapad kao prometni pravac preko glavnog trga. To je još nešto o čemu se raspravlja, ako struka pronađe načina da se i to riješi, naša je želja sigurno osloboditi trg ne samo od parkinga, nego i prometa. Pripremna faza je pri kraju, sljedeće godine bi krenula realizacija tog ITU mehanizma, naravno to nisu jedni projekti, ima tu još projekata koji su u strategiji. Od rekonstrukcije zgrade današnjeg Prekršajnog suda, rekonstrukcije kulturne baštine Požege, ima i drugih tema koje su obuhvaćene tim ITU mehanizmom. Ono što ćemo raditi iz toga, ovisit će najviše o tome koliko će novaca biti potrebno za prvi projekt, za riješiti cijeli problem, ne samo trga, već cijele te infrastrukture. Sve što ostane bit će uloženo u druge projekte na području Požege, koji nisu manje važni, ali u ovom trenutku su na drugom mjestu prioriteta.“ – rekao je gradonačelnik dr.sc. Željko Glavić.

Gradonačelnik je istaknuo i provedbu natječaja za obnovu rasvjete u cijelom gradu Požegi.

„To je projekt koji je vrijedan zajedno s PDV-om oko 9 milijuna kuna, za koji je potpisan ugovor. Radovi ovih dana počinju, u roku od 90 dana moraju biti završeni. Tako da ćemo negdje do Dana Grada imati instaliranu učinkovitu, ekološku javnu rasvjetu. Troškovi javne rasvjete kakva je sad su enormni, taj projekt financiramo iz kredita Hrvatske banke za obnovu i razvoj, kredit koji ćemo otplatiti u dvije godine, tako da nećemo nasljednicima ostaviti nikakve dugove.“

Osim rješavanja problema komunalne infrastrukture i javne rasvjete, veliki problem je nedostatak mjesta u dječjim vrtićima, a koji se planira riješiti izgradnjom novih objekata. U kojoj su fazi sada ti projekti?

„Mi smo planirali izgraditi najprije dva vrtića, jedan „Pod gradom“ na mjestu nekadašnjeg vrtića, drugi u Mihaljevcima. Ovaj vrtić „Pod gradom“ bio bi kapaciteta 130-150 smještaja djece, u Mihaljevcima 60 djece. Oba vrtića su prijavljena na natječaje za financiranje iz Europskih fondova i oba su prošla na tom natječaju. Više nije sporno hoće li se graditi ili neće – vrtić „Pod gradom“ ćemo početi raditi već tijekom prve polovice sljedeće godine, namjeravamo završiti do ljeta 2024. godine, kako bi od 1.9.2024. djeca mogla koristiti taj vrtić. Mi u Požegi imamo oko 150 neupisane djece u vrtiće zbog nedostatka kapaciteta, taj vrtić bi trebao pokriti taj nedostatak, više ne bi trebalo biti barem toliko problema sa smještajem. Vrtić u Mihaljevcima ćemo vjerojatno započeti sljedeće godine i raditi do 2025. godine, dakle nije upitno hoće li, već samo kojom dinamikom. Tu postoji i sufinanciranje Grada, moramo voditi računa da ne ugrozimo druge projekte, pa ćemo se tako i ponašati prilikom izgradnje. Time bi nadam se stavili točku na ove probleme sa smještajima djece u vrtić. To su ogromni problemi koji štete i gospodarstvu, jer zaposleni roditelji koji nemaju kuda s djecom doista su u bezizlaznoj situaciji i taj problem sigurno zavrjeđuje da bude u prvom redu.“ – rekao je gradonačelnik dr.sc. Željko Glavić, cijeli razgovor pročitajte ovdje.

Cijeli razgovor poslušajte na našem Mixcloud-u.