Politika

Kako ove godine upisati dijete u Dječji vrtić Požega?

10-05-2022 • 18:19
Rva
Upisi će trajati od 12. svibnja do 20. svibnja 2022. godine

Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva, u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i Hrvatskom akademskom i istraživačkom mrežom – CARNET provode projekt pod nazivom Informatizacija procesa i uspostava cjelovite elektroničke usluge upisa u odgojne i obrazovne ustanove.

U praksi to znači da se ove godine po prvi puta upisi u Dječji vrtić Grada Požege obavljaju putem nacionalnog portala e-Upisi, odnosno putem nacionalnog portala e-Građani. Za sve roditelje ovo znači da se za početak trebaju prijaviti u sustav e-Građani pomoću neke od vjerodajnica koje nalaže ovaj nacionalni sustav, pri čemu treba napomenuti da je za prijavu djece u vrtiće putem nacionalnog portala dovoljna prijava tzv. Niske razine sigurnosti.

Upisi će trajati od 12. svibnja do 20. svibnja 2022. godine, a objava rezultata bodovanja će uslijediti 6. lipnja 2022.godine. Sustav prijave je vrlo jednostavan te se nadamo da će svaki roditelj uspješno izvršiti prijavu svog djeteta, a u slučaju nedoumica svatko je slobodan nas kontaktirati i zatražiti pomoć. Detaljne informacije o načinu podnošenja prijava i same procedure upisa će biti objavljene na našoj mrežnoj stranici vrtića pa svakako popratiti istu. Obzirom da smo prošle pedagoške godine imali veliki interes za uključivanjem djece u naše programe, ove godine očekujemo sličnu situaciju, stoga roditelje pozivamo na razumijevanje jer u vrtiću nastojimo poštivati sve propise iz područja RPOO-a. – poručila je ravnateljica Dječjeg vrtića Požega Sanela Kovačević.

Grad Požega odlučio je biti sastavni dio ovog nacionalnog projekta i to zbog činjenice da ovaj način upisa omogućava roditeljima da bitno jednostavnije, s dokumentacijom koja je dostupna online u nacionalnim registrima, izvrše prijave za upis svoga djeteta. U ime osnivača, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Maja Petrović pozivala je sve roditelje, potencijalne korisnike Dječjeg vrtića, da na vrijeme pripreme dokumentaciju i izvrše potrebne predradnje za pristup sustavu e-Građani kako bi pravovremeno mogli pristupiti aplikaciji za upis.

– Popis nužne dokumentacije i dokaza o činjenicama bitnim za ostvarivanje prednosti pri upisu koje je roditelj dužan priložiti prilikom podnošenja prijave za upis, sadržan je u Pravilniku o upisu djece i ostvarivanju prava i obveza korisnika usluga u Dječjem vrtiću Požega koji je Upravno vijeće Dječjeg vrtića Požega usvojilo na prošloj sjednici. Planom upisa, koji je u skladu s odredbama Državnog pedagoškog standarda predškolskog odgoja i naobrazbe, ove godine planiran je upis 100-tinjak djece. Svjesni smo da taj broj nije u skladu s potrebama naših građana te poduzimamo sve potrebne radnje kako bi povećali kapacitete dječjih vrtića. Gotova je projektna dokumentacija za izgradnju dva nova objekta, u Požegi Pod gradom i u Mihaljevcima, a koje ćemo prijaviti na poziv Nacionalnog programa oporavka i otpornosti koji je u tijeku te se nadamo da ćemo što prije moći omogućiti upis što većem broju korisnika. – kazala je Petrović.

Voditelj odsjeka za informatiku Grada Požege Pavo Štimac demonstrirao je rad u aplikaciji.

– Za početak, Središnji državni ured i nadležno Ministarstvo mole sve roditelje da prijavom u sustav e-Građani provjere podatke koje ovaj sustav sadrži o njima kao roditeljima i o djeci. Ukoliko postoje podaci koji su netočni, potrebno ih je izmijeniti kroz e-Matične knjige, dostupne također na nacionalnom portalu e-Građani. Popis nužne dokumentacije i dokaza o činjenicama bitnim za ostvarivanje prednosti pri upisu koje je roditelj dužan priložiti prilikom podnošenja prijave za upis, sadržan je u odlukama o upisu djece i mjerilima upisa za pedagošku 2022./2023. godinu te u pravilnicima o upisu djece. Ove se odluke i pravilnici nalaze na web stranicama Dječjeg vrtića Požega. – pojasnio je.

Sve upite vezane uz sam sadržaj prijava i dokumentaciju koju je potrebno priložiti, kao i za tehničke poteškoće prilikom upisa, slobodno se obratite Dječjem vrtiću Požega gdje će biti omogućena podrška administratora.

Pozivaju se roditelji da prate mrežne stranice Dječjeg vrtića Požega na kojima će se pravovremeno objavljivati sve obavijesti te će roditelji moći pronaći sve aktualne informacije. Također, važno je napomenuti kako se u vremenskom razdoblju od 12. do 20. svibnja 2022 podnose zahtjevi, a roditelji trebaju svakako provjeriti status svog zahtjeva i u fazi evaluacije od (22.05. do 05.06) kako bi mogli ispraviti i/ili nadopuniti svoj zahtjev ako upisno povjerenstvo uoči pogrešku ili nedostatak.

Više o ovoj temi poslušajte sutra u emisiji Jutro s Matkom od 9:30 sati.

Foto: RVA Tekst: Grad Požega