Crna kronika

Jučer još jedan požar – Policija poziva na oprez!

21-03-2022 • 08:11
Rva
Jučer se u poslijepodnevnim satima dogodio požar na otvorenom veće površine iznad Gradskih Vrhovaca.

Jučer se u poslijepodnevnim satima dogodio požar na otvorenom veće površine iznad Gradskih Vrhovaca kod skretanja za Škrabutnik. Gasili su ga vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Grada Požege i DVD-a Požega. Iz PU požesko-slavonske poslali su priopćenje zbog puno požara u proteklom razdoblju, priopćenje prenosimo u cijelosti.

Od početka 2022. do danas,  evidentirano je ukupno 39 požara, od toga po sedam požara na prometnim sredstvima, 11 požara na građevinskim objektima  i 21 požar na otvorenim prostorima.

Dolaskom sunčanih i toplijih dana građani lijepo vrijeme koriste za obavljanje radova na otvorenom pa tako i za spaljivanja trave i korova na poljoprivrednim i drugim površinama. Takvo spaljivanje uz nedostatak opreza često dovede do požara širih razmjera. Istovremeno, još uvijek za trajanja sezone grijanja, posebice za vjetrovita vremena češći su požari na građevinskom objektima i obiteljskim kućama.

Ovom prilikom upozoravamo građane da prilikom spaljivanja biljnog otpada na otvorenim prostorima, prvenstveno šumama i poljoprivrednim površinama, posebnu pozornost obrate pri rukovanju vatrom ili lakozapaljivim predmetima koji bi mogli izazvati požare.

Takvi se požari zbog nedovoljne pozornosti mogu proširiti na šume, stambene i gospodarske objekte te ugroziti ljudske živote. Osim direktne materijalne štete prouzročene požarom, gašenje iziskuje angažiranje dodatnih ljudskih i materijalno-tehničkih sredstava, stoga je nužno upozoriti na odgovorno ponašanje.

Apeliramo na građane da posebnu pozornost obrate na moguću pojavu izbijanja otvorene vatre u njihovoj okolini te na osobe koje bi se s tim mogle dovesti u vezu, kao i da saznanja o tome odmah dojave policiji na broj 192 ili na broj 112.  

Neke od zaštitnih mjera su:

– odmaknuti tvari koje se spaljuju od vodova električne energije, javnih cesta, željezničkih pruga, industrijskih postrojenja, stambenih građevina i drugih objekata, na udaljenost izvan dosega vatre i dima,
– načiniti pojas širine 3 metra čist od suhe trave i drugih zapaljivih tvari oko mjesta predviđenog za spaljivanje,
– osigurati nazočnost dovoljnog broja osoba sposobnih za gašenje požara, a ovisno o veličini površine koja se spaljuje i količini gorive tvari,
– uz mjesto spaljivanja osigurati sredstva za gašenje požara poput lopata, rovica, čeličnih metli, vode i dr.,
– spaljivanje provoditi isključivo za mirnog vremena, odnosno kada nema vjetra,
– i na kraju jako bitno je pregledati ostatke spaljivanja i u potpunosti ih ugasiti.

foto: JVP Požega