Scena

Josip Manolić preživio prijeki sud u Požegi 1941. godine – danas slavi 102. rođendan

22-03-2022 • 11:58
Slavenko Čuljak
Teško da niste čuli barem jedan vic o dugovječnosti Josipa Manolića koji danas slavi 102. rođendan. No, malo tko zna podatak da je 1941. godine kao mladi skojevac Manolić završio na Okružnom prijekom sudu u Požegi...

Teško da niste čuli barem jedan vic o dugovječnosti Josipa Manolića koji danas slavi 102. rođendan. No, malo tko zna podatak da je 1941. godine kao mladi skojevac Manolić završio na Okružnom prijekom sudu u Požegi, zbog raspačavanja letaka KPJ. Izvukao se od strijeljanja, preživio Drugi svjetski rat, Domovinski rat, koronu prošle godine, a i nadživio dvije supruge.

Cijelu priču danas donosi Večernji list, a mi u nastavku izdvajamo dio vezan za (Slavonsku) Požegu:

„Josip Manolić rođen je 22. ožujka 1920. u mjestu Kalinovac kod Đurđevca. Radio je kao šegrt u cehu kožara u Bjelovaru. S 18 godina ušao je u SKOJ. Godine 1940. izabran je za sekretara Okružnog komiteta SKOJ-a za Novu Gradišku i člana pokrajinskog komiteta Partije.

Početkom rata 1941. bavi se ilegalnim radom u Novoj Gradiški. Zbog umnožavanja i raspačavanja letaka KPJ ustaške vlasti su ga uhitile u svibnju 1941. s 12 članova partijske i skojevske organizacije. Najprije su bili u zatvoru u Novoj Gradiški, a potom su prebačeni u Slavonsku Požegu, gdje je zasjedao Okružni prijeki sud. Dvojica su bila osuđena na smrt, ali su kasnije pomilovana i osuđena na kazne zatvora od dvije i tri godine, dok su ostala desetorica oslobođena.

Nakon toga odlazi u Zagreb, gdje je agitirao za partizanski pokret. U Zagrebu je ostao do listopada 1942. kada prelazi na teritorij pod partizanskom kontrolom. Kao partijski agitator obilazi cijelu Hrvatsku. Sa smjenom Andrije Hebranga 1944. bilo je smijenjeno i vodstvo SKOJ-a pa tako i on kao organizacijski sekretar.“.

Cijelu priču pročitajte OVDJE.