Politika

Je li Dječji vrtić Požega ukinuo umanjenje računa za djecu u (samo)izolaciji?

28-01-2022 • 16:04
Rva
Prema tvrdnjama roditelja koji su nas kontaktirali, od 1.1.2022. godine više nemaju mogućnost platiti dio mjesečne rate ako njihovo dijete nije bilo u mogućnosti pohađati vrtić iz razloga samoizolacije ili izolacije

Novi val pandemije aktualizirao je stare glavobolje, ne samo od virusa, nego i zbog roditeljskih problema. Zbog povećanog broja pozitivnih slučajeva određene škole na području Požeštine zatvaraju svoja vrata na određeno vrijeme.

Možda i veći problem roditeljima predstavljaju vrtićka djeca zbog svoje nesamostalnosti i obveznog nadzora djece ako nisu u mogućnosti biti u vrtiću. No, i to nije sve što tišti roditelje djece polaznika Dječjeg vrtića Požega s kojima smo razgovarali.

Naime, dok je osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje besplatno za učenike i roditelje, polaznici vrtića doplaćuju mjesečno 500 ili 600 kuna po djetetu, ovisno o programu.

U Dječjem vrtiću Požega, kojemu je osnivač Grad Požega, do kraja 2021. godine se prema Pravilniku o upisu djece i ostvarivanju prava i obveza korisnika usluga Dječjeg vrtića Požega iz rujna 2020. godine, članak 23. stavak 8., zbog samoizolacije ili izolacije moglo zatražiti umanjenje računa od 50%, čemu je bilo potrebno priložiti dokumentaciju (potvrdu o obavljenom zdravstvenom pregledu predškolskog djeteta).

Prema tvrdnjama roditelja koji su nas kontaktirali, od 1.1.2022. godine više nemaju mogućnost platiti dio mjesečne rate vrtića ako njihovo dijete nije bilo u mogućnosti pohađati vrtić iz razloga samoizolacije ili izolacije. Važno je reći da sama ustanova Dječji vrtić Požega kod sumnje u zarazu djelatnika stavlja cijele skupine djece u samoizolaciju svojom odlukom, a što se onda, kako tvrde roditelji, naplaćuje u punom iznosu.

Potvrdu informacije je li mijenjan navedeni Pravilnik smo zatražili od osnivača Grada Požege i objavit ćemo ju po primitku.