Sport

Izlet planinara HPD Sokolovac Požega na Rupnicu, Arboretum Lisičine te posjet Geo info centru Voćin

17-05-2022 • 08:01
Rva
Prošle sunčane nedjelje požeški planinari su se odlučili za jedan zanimljiv izlet

Prošle sunčane nedjelje požeški planinari su se odlučili za jedan zanimljiv izlet koji je bio spoj planinarenja i turističke avanture, a sve u cilju uživanja u zavičaju koji nas okružuje. Već po tradiciji planinari su se okupili kod “Ćire” te su nakon fotografiranja i pokoje izmijenjene riječi i anegdote započeli svoju izletničku avanturu.

Nakon sat vremena vožnje ekipa je stigla do Rupnice, jedinstvenog geološkog spomenika prirode jugozapadno od Voćina. Nastao je uslijed erupcije vulkana na dnu Panonskog mora prije 70 milijuna godina. Nakon ugodnog hoda i obilaska stijenja te kratke pauze krenulo se u Voćin na pravu avanturu u posjet Geo info centar u Voćinu, izgrađen u sklopu Projekta Geo priče UNESCO geoparka. Nakon pozdravih riječi vodiča otišlo se na gledanje filma u 3D kinu. Brojni efekti ostavili su gotovo bez daha planinarsku družinu koja je prolazila filmom kroz područja koja se tiču geologije, biologije ili arheologije Parka Prirode Papuk.

Vodič je proveo planinare te pokazao brojne eksponate koji govore o povijesti ovoga kraja te flori i fauni koja se može naći. Gotovo sat i pol vremena prošlo je u trenu te je nakon kave društvo krenulo prema finalnoj destinaciji izleta. Arboretum Lisičine nalazi se u selu Lisičine, usred planine Papuka a navedenu destinaciju planinari su pronašli okupanu suncem i vrelom gotovo ljetnom temperaturom. Navedeni Arboretum je nastao je 1963. zalaganjem inženjera šumarstva Đure Jorgića.

Ukupno je imao oko 2500 taksona i kultivara i bio je jednim od najznačajnijih u jugoistočnoj Europi.

Prvotno je zauzimao površinu od približno 40 hektara. Do Domovinskog rata, ovaj arboretum je bio bogat raznoraznim vrstama drveća i grmlja, kako onih koji su bili domaćim vrstama u Hrvatskoj, tako i vrstama podrijetlom iz krajeva diljem Europe, Azije i Amerike. Nažalost zbog navedenih ratnih djelovanja područje je poprilično devastirano ali još uvijek je prekrasan za obići svima koje vole botaniku i cvijeće.

Nakon kratkog upoznavanja s lokacijom planinari su krenuli u prekrasnu šetnju ovim parkom koji je zasjao u punom cvatu biljaka, cvijeća i drveća koja su krila brojne priče. Nakon napornog hodanja izletnici su se okrijepili slavonskim delicijama pod prekrasnim sjenicama koje su pravile hlad. Poslije objeda krenulo se dalje da hedonističko uživanje u prirodi.

U sjevernom dijelu arboretuma nalazi se prirodna bukova prašuma, koja je kroz 50 godina prepuštena prirodnim procesima.

Južni dio, površine 24 hektara, arboretum je u užem smislu i čine ga tri velike površine: hortikulturni dio s ukrasnom drvećem i grmljem, dio zasađen biljkama s područja Europe i Azije te polje s biljkama iz područja Amerike. Arboretum Lisičine sadrži najbogatiju zbirku četinjača u Hrvatskoj ( borova, smreka, duglazija, borovica i tisa). Nakon uživanja u svim prekrasnim bojama, mirisima te zrakama sunca došlo je vrijeme kada je ekipa završavala ovaj prekrasni izlet.

Puni dojmova krenuli su prema autima koji su bili parkirani kod nekadašnje upravne zgrade Arboretuma koja je nažalost devastirana. Puni dojmova, smijeha i zadovoljstva krenuli su kućama sa željama da se navedeni izlet ponovni i iduće godine. Vodiči ovog turističko-planinarskog izleta su bili iskusni planinar Branimir Bartolović i predsjednik Društva Bruno Horvat.

Foto/tekst: HPD Sokolovac