Društvo

Izlet članova HPD-a Gojzerica u Lovčiće

11-04-2022 • 09:08
Rva
Proteklog vikenda održan je izlet članova Hrvatskog planinarskog društva "Gojzerica Podružnica Oriovac", a cilj izleta bilo je selo Lovčići.

Proteklog vikenda održan je izlet članova Hrvatskog planinarskog društva “Gojzerica Podružnica Oriovac”, a cilj izleta bilo je selo Lovčići. U centru Oriovca okupila se šarolika ekipa i krenula je uživati u prekrasnom proljetnom danu.

Prvo su ishodali planinarsku stazu do Unke koju održava njihovo društvo, a onda su se šumom spustili u Lovčiće.

Dolasom u pitoreskno selo, mogli su vidjeti onu iskonsku Slavoniju kakva je nekad postojala. Stare slavonske kuće sagrađene od prijesne cigle i drveta u čijim baščama se šeću domaće životinje te đeram ispred kuće, dodali u kako je to je prava Slavonija i tradicija koja poziva. Nastavili su do mjesnog groblja i crkvice Sv. Martina, jedne od najstarijih crkava na ovom području. Smatra se da je sagrađena u 13. stoljeću, puno prije dolaska Turaka u ove krajeve.

U groblju se nalazi KT i pečat SPP-a, pa su pojedini planinari mogli popuniti svoje dnevnike. Nakon svega zov prirode vodio ih je dalje, tako su presjekli kroz šumu do ceste i stupničkih vinograda. Hodajući prema Oriovcu otvorio im se pogled prema Jasinju, nekad najvećem kompleksu ribnjaka u Europi. U daljini vidjeli su Savu i Motajicu u Bosni. Pogled nikoga nije ostavio ravnodušnim, tako da su često zastajali kako bi fotografirali i uživali u prekrasnim vidicima.

“Vodič na današnjem izletu bio je Višeslav Turković, pošto se Vinko zajedno s Borom spremao za vodički ispit. Po dolasku u Oriovac i ova avantura je završila. Do iduće zgode i nezgode!” – dodaju iz HPD-a “Gojzerica Podružnica Oriovac”.