Društvo

Izborna Skupština Ogranka Matice hrvatske u Požegi: Za novu predsjednicu izabrana Anita Katić

02-03-2022 • 12:00
Anita Katić, nastavnica hrvatskog jezika u OŠ Zdenka Turkovića Kutjevo, nova je predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Požegi

Anita Katić, nastavnica hrvatskog jezika u OŠ Zdenka Turkovića Kutjevo, nova je predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Požegi. Odlučeno je to jednoglasno na sinoć održanoj izbornoj skupštini. Njezina zamjenica bit će dosadašnja predsjednica Ljiljana Marić, za tajnicu je izabrana Kristina Rupert, a za ostale članove Predsjedništva Mario Kalan, Miroslav Paulić, Marija Barić i Nataša Puljašić. Izabran je i novi Nadzorni odbor koji čine predsjednik Petar Kanić te članovi Ivan Bedeničić i Ferdinand Troha.

Prije podnošenja izvještaja za prošlo i prihvaćanje programa za sljedeće razdoblje pročitano je pozdravno pismo Mire Gavrana, predsjednika središnjice Matice hrvatske u Zagrebu koji zbog spriječenosti nije mogao prisustvovati skupštini.

O radu požeškog Ogranka i njenom četverogodišnjem mandatu govorila je predsjednica Ljiljana Marić.

“Po prvi puta organizirali smo jednu novu manifestaciju sa željom da ona postane tradicionalna, a to je izbor najljepšeg ljubavnog pisma pod nazivom „Moje drago srce“. Organizirali smo ga prošle godine u povodu 350. obljetnice pogibelji hrvatskih velikana Petra Zrinskog i Frane Krste Frankopana, ujedno i iste obljetnice postojanja jednog od najljepših i najdramatičnijih ljubavnih pisama u hrvatskoj povijesti koje je prije svojega smaknuća Petar napisao svojoj supruzi Katarini. Čim su to epidemiološke mjere dopustile organizirali smo promociju dviju knjiga koje smo tiskali, „Krila i okovi“ Đurđice Gatjal te monografiju „Donji Emovci“ Đure Mesića. U lipnju smo održali godišnju skupštinu, a nakon toga smo imali promociju knjige „Zrinski i Frankopani – 100 godina od povratka u domovinu“ obilježivši na taj način 350. obljetnicu njihove pogibije.”

“Tijekom ljetnih mjeseci pripremali smo mašu tradicionalnu manifestaciju na nacionalnom nivou „Večer poezije i vina – Vinum et poeta“ koja je održana zadnjeg petka u rujnu. Prije toga organizirali smo četverodnevnu školu emocija koja je bila popunjena iznad naših očekivanja za što posebno zahvaljujem zakladi biskupa Josipa Langa i našoj članici Đurđici Gatjal. Do kraja godine tiskali smo još dvije knjige, povijesni roman „Grof Janković“ Nade Prkačin i zbirku poezije „Kaplje sna“ Irene Kalan.” – rekla je Ljiljana Marić.

Predsjednica je zahvalila svojim suradnicima, a posebice Požeško- slavonskoj županiji, Gradu Požegi i Općini Kaptol koji su svojim financijskim sredstvima podupirali programe Matice.

Podršku radu Matice hrvatske u Požegi prigodnim riječima dali su gradonačelnik dr.sc. Željko Glavić i zamjenik županice Fardinand Troha, također članovi požeškog Ogranka.

“Izražavam zahvalnost gospođi Ljiljani Marić, dosadašnjoj predsjednici i njezinim najbližim suradnicima, na vrlo uspješnom četverogodišnjem vođenju Ogranka Matice hrvatske u Požegi, na bogatom programu koji je realiziran unatoč velikim problemima koji su dobrim dijelom vezani uz pandemiju koronavirusa.”

“Zaista je lijepo bilo čuti izvješće o radu, a posebno je lijepo vidjeti koliko nas je ovdje jer prisjećajući se kazališta i rekao bih obnoviteljske skupštine kada je dr. Vlašić izabrana za predsjednicu, kada je zapravo naš požeški ogranak imao tri člana koji su plaćali članarinu, ovo je zaista lijepi napredak i želim vam da tako nastavite i dalje. Grad Požega će vam uvijek stajati na raspolaganju, a gradska uprava je otvorena za svaku pomoć i podršku koja vam je potreba. Čestitam svima koji će večeras biti izabrani i želim im da zadrže ovaj uzlazni trend razvoja našeg ogranka.” – poručio je gradonačelnik Glavić.

Zahvaljujući se na izboru, nova predsjednica Anita Katić je izrazila nadu kako će novo rukovodstvo nastaviti uspješno raditi kao i prethodno.

Najavila je i sljedeći skup koji je organizirala požeška Matica Hrvatska. Predavanje dr.sc. Mire Jakovljevića “Kultura empatije i društveno zdravlje; za obitelj pripravni” koje će se održati u petak 4. ožujka 2022. godine s početkom u 19 sati u dvorani Hrvatske gospodarske komore, a dio je službenog programa obilježavanja Dana grada Požege 2022.

U glazbenom programu je sudjelovala Klapa sv. Lovro iz Požege.

Izvor: Grad Požega