Kultura

Impro Dance Art Lab Požega okuplja stare i nove požeške plesače

29-12-2022 • 12:04
Tena Protić
„Moje srce je veliko kao kuća, jako dugo vremena imam želju okupiti ovakvu ekipu kroz jedan istraživački projekt."

Ovog petka očekuje nas nešto novo na požeškoj plesnoj sceni. Projekt Umjetničke organizacije Plesna radionica Ilijane Lončar donosi prezentaciju istraživačkog i plesno-glazbenog projekta Impro Dance Art Lab Požega. O čemu je točno riječ i što će sve publika imati prilike vidjeti i čuti ovog petka u Gradskom kazalištu Požega rekla je sama Ilijana Lončar.

„Moje srce je veliko kao kuća, jako dugo vremena imam želju okupiti ovakvu ekipu kroz jedan istraživački projekt. Hrabrosti do sada nisam imala, drago mi je da sam uz podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske prije svega, i natječaja koji je omogućavao upravo ovakav način sastajanja. Dakle Natječaj poticanja suvremenog plesnog stvaralaštva kroz istraživački plesni projekt. Odmah mi se upalila lampica i hrabrosti sam skupila u komunikaciji s mojim bivšim požeškim plesačima, sada su oni već u vlastitim svjetskim karijerama. Drago mi je da su se odazvali pozivu i da organiziramo nešto ovakvo na samom koncu 2022. godine.“

„Ovaj istraživački i glazbeno-scenski projekt naziva je Impro Dance Art Lab Požega, tako da svaka zapravo riječ doista ima svoju puninu značenja kroz ono što će se vidjeti sutra, 30. prosinca u 20 sati. Zahvalila bih se također Gradu Požegi koji nam je omogućio dva dana rada u samom Kazalištu. Posebno mi je drago što su nam se u ovom projektu pridružili glazbenici, mladi ali etablirani glazbenici Glazbene škole Požega, profesor Milan Filić na udaraljkama i Elizabeta Marjanović na klavijaturama. Zanimljivo je da je Elizabeta također naša bivša dugogodišnja plesačica, tako da ćemo iskoristiti i te njezine sposobnosti sutra.“

Očekuje nas jedna interakcija glazbe, zvuka, tijela, pokreta i plesa, a onda se možda dogodi i umjetnost, rekla je Ilijana Lončar, te naglasila kako će sama publika biti prisutna na sceni i biti sastavni dio ovog istraživanja.

„Dio publike će se nalaziti s nama na pozornici i očekujemo jednu lijepu energiju i od njih. Specifičnost ovog projekta je upravo to da se stvara u trenutku, da se svi zapravo otvaramo jedni drugima. Odnos jedni s drugima, kako između glazbenika, tako između plesača u oba smjera, a onda nadamo se i između publike. Jedinstven je to i specifičan projekt, nismo još u Požegi ovo radili, na neki način svojevrsni izazov za sve nas.“ – dodala je Ilijana.

Uz Ilijanu će plesati Luka Švajda, Nataša Kustura, Laura Lončar, Anamarija Jakoubek i Marta Matošević.

„Hvala Ilijani što me pozvala, drago mi je ovdje raditi i izvoditi nešto nakon ni ne znam koliko godina, puno godina. Prije dvije godine je bio prvi put da sam radio nešto u Hrvatskoj nakon što sam otišao, sad radim nešto u Požegi, tako da je lijepo povezati se s nekom svojom poviješću i samim početcima. Vratiti se svemu tome i imati osjećaj da kroz nekakav vlastiti rad isto vraćaš zajednici i ljudima s kojima si započeo raditi. Lijepo mi je bilo upoznati mlade ljude i vidjeti da Ilijanin rad i dalje nastavlja neumorno.“ – rekao je Luka Švajda koji trenutno studira na Institutu za filozofiju u Belgiji i započinje studij Alexanderove tehnike u Bruxellesu. Plesom se počeo baviti upravo u Umjetničkoj organizaciji Plesna radionica Ilijane Lončar u kojoj je proveo desetak godina.

„Zahvaljujem se također na pozivu, stvarno mislim iz nekog unutarnjeg osjećaja da je jako lijepa stvar to što Ilijana želi povezati sve nas ovdje u Požegi. Ja sam isto prije 10 godina otišla odavde, nikad nisam imala priliku vratiti se, pogotovo ne ovako raditi neki plesni projekt. Mislim da se dogodila dosta lijepa stvar u smislu dijeljenja nekih novih znanja i spoznaja, iskustava iz različitih perspektiva, pogotovo povezivanjem plesa i glazbe. Sve to unutar te lijepe Ilijanine kućice iz koje izlazi lijepa umjetnost, mislim da je dosta vrijedno to što potiče.“ – rekla je Nataša Kustura koja je svoje prve plesne korake također započela kao dijete u Umjetničkoj organizaciji Plesna radionica Ilijane Lončar. Godine 2019. upisala je studij Suvremenog plesa pri Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, a paralelno radi na raznim plesnim projektima u Hrvatskoj i izvan nje.

Ilijana je naglasila kako ima puno mladih ljudi koji su proizašli iz rada Umjetničke organizacije, te da bi voljela svake godine okupiti neke od njih u ovakvim projektima. Osim toga, gostovala je u emisiji “Jutro s Matkom” gdje je rekla više o samom projektu i pozvala sve da dođu 30. prosinca u Gradsko kazalište Požega.