Društvo

HPD “Sokolovac” – Dolački grad i Maksimov hrast

07-03-2022 • 07:17
Članovi Hrvatskog planinarskog društva "Sokolovac" Požega, proteklog vikenda uputili su se na izlet.

Članovi Hrvatskog planinarskog društva “Sokolovac” Požega, proteklog vikenda uputili su se na izlet. Nakon okupljanja kod “Ćire” i slikanja za godišnjak Društva, ekipa osmero planinara se autima uputila u Brestovac. Na kraju ulice Stari Brestovac, ostavili su aute i lagano krenuli prema Dolačkog gradu iz 14 stoljeća. Na prozoru još stoji dio okvira star vjerojatno stotinjak godina.

Nakon odmora nastavak laganog uspona prema Maksimovom hrastu drugom po visini vrhu u Požeškom gorju od 614 m/nv. Što su se više uspinjali padala je temperatura, jačao vjetar, bivalo hladnije, a počeo je padati i snijeg. Najviše ga je bilo na sjevernim padinama koje su bez sunca u ovo doba godine.

“Nakon više od dva sata laganog hoda dolazi se do odredišta, gdje se ekipa fotografira te počinje sa spuštanjem malo niže u lovačko sklonište gdje se konzumira iće, piće i druge delicije iz ranaca. Vjetar i snijeg koji bocka u lice prate planinare pri povratku, spuštanje se odvijalo po snijegom prekrivenom lišću te je ekipa bila oprezna da se ne posklizne na grane.” – dodaju iz HPD-a “Sokolovac”.

Spustivši se na nižu visinu bilo je ugodnije jer nema vjetra. Zadovoljni izletom jer je prošao bez problema stiglo se do vozila nakon 5 sati hodanja. Vodič ovoga zimskog izleta je bio prokušani planinarski vodič Branimir Bartolović.

Društvo je ovoga vikenda započelo uveliko pripreme za nadolazeće 40. “Papučke jaglace” u Velikoj najveću i najmasovniju planinarsku manifestaciju. Pozivaju sve koji vole i žele da se pridruže te uključe u organizaciju ove manifestacije.