Društvo

HPD “Sokolovac” – Dolački grad i Maksimov hrast

07-03-2022 • 07:17
Rva
Članovi Hrvatskog planinarskog društva "Sokolovac" Požega, proteklog vikenda uputili su se na izlet.

Članovi Hrvatskog planinarskog društva “Sokolovac” Požega, proteklog vikenda uputili su se na izlet. Nakon okupljanja kod “Ćire” i slikanja za godišnjak Društva, ekipa osmero planinara se autima uputila u Brestovac. Na kraju ulice Stari Brestovac, ostavili su aute i lagano krenuli prema Dolačkog gradu iz 14 stoljeća. Na prozoru još stoji dio okvira star vjerojatno stotinjak godina.

Nakon odmora nastavak laganog uspona prema Maksimovom hrastu drugom po visini vrhu u Požeškom gorju od 614 m/nv. Što su se više uspinjali padala je temperatura, jačao vjetar, bivalo hladnije, a počeo je padati i snijeg. Najviše ga je bilo na sjevernim padinama koje su bez sunca u ovo doba godine.

“Nakon više od dva sata laganog hoda dolazi se do odredišta, gdje se ekipa fotografira te počinje sa spuštanjem malo niže u lovačko sklonište gdje se konzumira iće, piće i druge delicije iz ranaca. Vjetar i snijeg koji bocka u lice prate planinare pri povratku, spuštanje se odvijalo po snijegom prekrivenom lišću te je ekipa bila oprezna da se ne posklizne na grane.” – dodaju iz HPD-a “Sokolovac”.

Spustivši se na nižu visinu bilo je ugodnije jer nema vjetra. Zadovoljni izletom jer je prošao bez problema stiglo se do vozila nakon 5 sati hodanja. Vodič ovoga zimskog izleta je bio prokušani planinarski vodič Branimir Bartolović.

Društvo je ovoga vikenda započelo uveliko pripreme za nadolazeće 40. “Papučke jaglace” u Velikoj najveću i najmasovniju planinarsku manifestaciju. Pozivaju sve koji vole i žele da se pridruže te uključe u organizaciju ove manifestacije.