Društvo

HGSS slavi 72. rođendan i imaju samo jednu želju

24-02-2022 • 10:47
Tena Protić
"Zato za rođendan ne tražimo nikakve čestitke i poklone, ali vas molimo jedno.."

Već 72 godine, poziv bilo kojem članu Hrvatske gorske službe spašavanja, poziv je i cijeloj službi, čime se mobiliziraju svi potrebni potencijali za akciju. Članovi HGSS-a u tim trenutcima ostavljaju svoj život postrani da bi mogli spašavati tuđi.

Zato za rođendan ne tražimo nikakve čestitke i poklone, ali vas molimo jedno: educirajte se, informirajte i odgovarajuće opremite prije odlaska u avanturu u prirodi. To je najsigurniji način da nas ne upoznate. Ako ipak zagusti, računajte na nas.” -poručuju HGSS-ovci na svoj rođendan.

Na današnji dan prije 72 godine u Masarykovoj ulici na kućnom broju 1 u Zagrebu, održana je Osnivačka skupština Gorske službe spašavanja u Hrvatskoj.

Od početka svog djelovanja, HGSS je sudjelovao u više od 10.000 akcija spašavanja. Samo prošle godine odradili smo 754 akcije spašavanja i 150 intervencija. Naše ekipe bile su uključene u 196 potraga, 27 akcija na vodi i 48 akcija na skijalištima. Uz to, krajem 2020. i početkom 2021. godine svi zajedno suočili smo se i s najvećom tragedijom od neovisnosti Hrvatske – razornim potresom na Banovini.”

“HGSS na tom terenu i dalje djeluje kao interventna snaga i temeljna sastavnica sustava civilne zaštite te unutar sustava Domovinske sigurnosti. Obišli smo 1.420 lokacija, odradili 2.164 preventivna obilaska, uspješno riješili 683 zadatka na visini i imali 39 angažmana potražnih timova s psima koji su pronašli ljude i životinje pod ruševinama” – poručio je Josip Granić, pročelnik HGSS-a.

HGSS Stanica Požega osnovana je 1969. godine u Požegi kao tada jedina slavonska stanica HGSS-a u istočnoj Hrvatskoj.

Stanica Požega djeluje na području Požeško-slavonske županije koju čini 11 jedinica lokalne samouprave, a po potrebi i diljem Republike Hrvatske. Obljetnicu od 50 godina postojanja proslavili su 2019. godine te u to ime svečano otvorili novi prostor sjedišta stanice koji zadovoljava suvremene potrebe razvijene službe.

Članstvo Stanice čini 42 volontera od kojih su 1 instruktor specijalnosti Komisija HGSS-a, 8 gorskih spašavatelja, 17 spašavatelja, 16 pripravnika, 6 spašavatelja u pričuvi i 1 počasni član.

Članovi HGSS-a su volonteri – primarno alpinisti, ali i speleolozi, visokogorski planinari i skijaši obučeni za pružanje prve pomoći i osposobljeni za sve tehnike gorskog spašavanja, uključujući spašavanja uz pomoć helikoptera, potrage na nepristupačnim terenima i akcije uz pomoć potražnih pasa. Oni bespogovorno i u bilo kojem trenutku daju svoje znanje i dragocjeno vrijeme za spašavanje tuđih života.

Ljudi s velikim srcima i željom za pomoći drugima, najveće su bogatstvo koje imamo. Bez njih, ne bi bilo ni HGSS-a. Zato još jednom pozivamo sve građane i ljubitelje prirode – informirajte se i odgovarajuće opremite prije avanture u prirodi. Čuvajte sebe, a mi ćemo i dalje čuvati vas” – poruka je Josipa Granića, pročelnika Hrvatske gorske službe spašavanja.