Kultura

Gradskom muzeju odobrena sredstva za projekt “Blago Požege”

01-04-2022 • 07:17
Tena Protić
Blago Požege je mobilna aplikacija za samostalno upoznavanje kulturne baštine grada.

Ministarstvo kulture i medija osiguralo je ukupno 2.157.484,56 kuna za provedbu programa razvoja publike u kulturi u Republici Hrvatskoj u 2022. godini. Sve prijavljene programe vrednovalo je Stručno povjerenstvo za odabir programa koji potiču razvoj publike u kulturi u našoj zemlji tijekom ove godine.

Među odobrenima je i projekt Blago Požege Gradskog muzeja Požega za koji je odobreno sufinanciranje u iznosu od 28 tisuća kuna.

Na Javni poziv za dodjelu potpora programima koji potiču razvoj publike u kulturi u Republici Hrvatskoj za 2022. godinu stiglo je 555 prijava od kojih će 92 programa biti sufinancirano. Sufinancirat će se 15 programa kazališne djelatnosti, 13 filmske, 10 plesne, 12 knjižne, 13 glazbene, 9 vizualnih umjetnosti te 8 programa muzejske i kulturne baštine, kao i 12 programa interdisciplinarnih djelatnosti.

Pri ocjenjivanju programa vodilo se računa o kvaliteti, izvornosti i inovativnost predloženog programa, promicanju interkulturnog dijaloga, stručnoj utemeljenosti i ekonomičnosti. Uz navedene kriterije pazilo se i na regionalnu rasprostranjenost.

Blago Požege je mobilna aplikacija za samostalno istraživanje i upoznavanje kulturne baštine grada.

Projektom je planirano više ruta za istraživanje, početna točka ove potrage je Gradski muzej Požega, a zadatak korisnika je slijediti upute i tragove te pronaći sve točke potrage.

“Zato je potrebno posebno obratiti pažnju na spomen ploče na kućama pored kojih se prolazi. Kad se korisnici približe traženoj lokaciji dobit će pitanje. Točan odgovor na pitanje daje slijedeći trag i tako do kraja šetnje, odnosno do završne točke potrage. Ako korisnik zapne u potrazi može se poslužiti kartom i tražiti dodatne upute.” – objasnila je prilikom predstavljanja aplikacije Ivana Domanović, zamjenica ravnateljice Muzeja.

Aplikacija je izrađena u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture grada Požege, a realizirana je sredstvima Ministarstva kulture i medija te Grada Požege. Besplatna je i može se skinuti na Google Playu. U budućnosti će biti nadograđena novim rutama.

“Aplikacija je namijenjena Požežanima, ali i posjetiocima te svima ostalima koji su željni izazova, šetnje i upoznavanja našeg grada kroz tehnologiju pa ovim putem pozivamo građane da ju isprobaju.” – dodala je Domanović.