Društvo

Gradonačelnica Šarić ugostila polaznike Ratne škole „Ban Josip Jelačić“

08-11-2022 • 14:44
Rva
Gradonačelnica Šarić ugostila polaznike Ratne škole „Ban Josip Jelačić“

Ratnu školu “Ban Josip Jelačić” pohađaju dužnosnici iz Republike Hrvatske i inozemstva, svi s iznimno respektabilnim životopisom, bogatim radnim iskustvom, mandatima u međunarodnim organizacijama i visokim stupnjem obrazovanja. Gradonačelnica Marija Šarić ugostila ih je u Interpretacijskom centru Terra Panonica u Pleternici.

„U ovom aktualnom 25. naraštaju Ratne škole imamo 15 polaznika. Među tim polaznicima nalazi se devet polaznika iz Republike Hrvatske…”

“Pet visokih časnika iz Hrvatske vojske, jedan polaznik iz Hrvatskog sabora, Ravnateljstva policije MUP-a RH, Hrvatske vatrogasne zajednice i Hrvatskog Crvenog križa te šest pripadnika Oružanih snaga iz inozemstva za obnašanje najviših vojnih i civilno-vojnih dužnosti, po dva polaznika iz Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije te po jedan polaznik iz Slovenije i Crne Gore. Kako smo mi najviša razina vojne izobrazbe objedinjujemo i sve elemente domovinske sigurnosti pa smo tako i međuresorna škola.“ – rekao je brigadir Mijo Kožić, načelnik Ratne škole „Ban Josip Jelačić“.

Ratna škola „Ban Josip Jelačić“ Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ najviša je vojno-civilna obrazovna institucija u Republici Hrvatskoj koja obrazuje visoke časnike oružanih snaga i druge državne dužnosnike kako bi po završetku Ratne škole bili prepoznati kao budući strateški nacionalno-sigurnosni vođe. U Ratnoj školi poseban je naglasak na razvoju polaznika kao karakternih strateških lidera koji mogu kritički i kreativno razmišljati u složenom i neizvjesnom globalnom okružju.

Nakon upoznavanja grada kroz prezentaciju gradonačelnice Šarić, koja je obuhvatila prirodne vrijednosti i resurse, aktivnosti i projekte koji se provode na području grada, bojnik u mirovini Mario Kalan održao je predavanje na temu “Požega i Požeško-slavonska županija u Domovinskom ratu”. Polaznici su zatim sudjelovali u turističkom obilasku Interpretacijskog centra Terra Panonica te neformalnom druženju.

pleternica.hr