Politika

„Grad ovako bogate povijesti treba imati primjeren prostor za zaštitu arhivskog gradiva“

21-10-2022 • 12:45
Rva
Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek održala je sastanak sa županicom Antonijom Jozić i gradonačelnikom dr.sc. Željkom Glavićem.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek održala je sastanak sa županicom Antonijom Jozić i gradonačelnikom Požege dr.sc. Željkom Glavićem. Na sastanku je bilo govora o projektima koji se provode i planiraju na području Požeško-slavonske županije.

Kao jedan od važnih projekata županica i gradonačelnik istaknuli su projekt izgradnje zgrade Državnog arhiva u Požegi.

„Požega je, kroz 800 godina svoje povijesti, u više navrata bila županijsko središte te ima veliku potrebu za takvom institucijom koja je sada u lošem stanju.“ – rekao je gradonačelnik dr.sc. Željko Glavić te dodao kako se izrađuje projektno – tehnička dokumentacija za izgradnju zgrade Državnog arhiva u Požegi.

„Grad ovako bogate povijesti treba imati primjeren prostor za zaštitu arhivskog gradiva.“ – zaključio je gradonačelnik koji je ministricu informirao i o napretku u rekonstrukciji zagrade Muzeja u Požegi te planu uređenja Trga Sv. Trojstva.

Županica Antonija Jozić se osvrnula na projekt Svijet graševine.

„Jedan od projekata koji je kulturno – turistički je projekt Svijet graševine, kroz koji se spajaju projekti Spahijskog podruma u Pakracu te Muzej bećarca u Pleternici, a koji će doprinijeti razvoju kulturnog turizma na području Županije.“ – rekla je županica te spomenula kako se priprema tehnička dokumentacija za projekt obnove Županijske palače.

Županica Jozić informirala je ministricu i o projektu dvorca Trenkovo, a za koji je projektna dokumentacija financirana sredstvima Europske unije.

Obnovljeni kompleks postat će posjetiteljski centar posvećen barunu Trenku, objedinjavat će kulturne, turističke, prirodne, materijalne i nematerijalne znamenitosti te baštinu bogatih povijesnih zbivanja i prilika ovog kraja i Trenkovog života.

Kao jedan od važnih projekata kulturnog turizma Požeško-slavonske županije je i projekt obnove Starog grada u Kaptolu.

„Županija je posebno bogata raznim nalazištima pa se tako na području općine Kaptol nalazi izuzetno važan arheološki lokalitet ranog željeznog doba koji je kao takav od svjetskog značaja, a samim time ključan za razvoj kontinentalnog turizma.“ – zaključila je županica.