Scena

Gost traži odmak od stresa, hedonizam, upoznavanje lokalnih običaja i autentičnost

09-11-2022 • 09:43
Rva
Direktorica TZ Grada Požege Mirna Šimunović Svoboda najavila je Martinje te druga događanja do kraja ove godine

U Jutarnjem programu Radija Vallis Aurea gostovala je direktorica Turističke zajednice Grada Požege Mirna Šimunović, s kojom smo porazgovarali o brojnim temama.

Jesen nam je stigla, a time i tradicionalna požeška manifestacija pod imenom “Martinje & Okusi jeseni”, što se krije u tom imenu, što očekuje Požežane i goste?

Kestenijada, Bučijada i Martinje, objedinjeni pod nazivom „Okusi jeseni“ okupe svake godine u šetališnoj zoni brojne Požežane i njihove goste koji ne mogu odoljeti bogatoj i raznolikoj ponudi domaćih eno i gastro proizvoda i rukotvorina. Ovogodišnja manifestacije započinje već u jutarnji satima i to prigodnim jesenskim sajmom za koji imamo rekordan broj prijava, njih čak 60, i to iz Slavonskog Broda, Osijeka, Našica, Valpova, Vinkovaca, Đakova i brojnih drugih mjesta Slavonije i Baranje.  U prijepodnevnom dijelu programa nastupit će mladi tamburaški sastav De Gotho, Folklorni ansambl Požega i KUD Požeška dolina, dok za naše najmlađe pripremamo brojne jesenske radionice i igraonice u suradnji s osnovnim školama, Društvom „Naša djeca“ i Odredom izviđača Požega. U sklopu manifestacije, bit će dodijeljena i priznanja najboljim pčelarima u sklopu Županijskog ocjenjivanja meda.

Stari običaj proslave Martinja preselio se u novije vrijeme iz vinograda na asfalt, no vinogradi ipak nisu zaboravljeni jer u suradnji s HPD Gojzerica, HPD Sokolovac i HPD HZZO organiziramo izlet Požeškom gorom. Na taj način želimo povezati Požešku goru, ogroman potencijal koji imamo u samom centru grada, s manifestacijama koje su u svojoj biti vezane uz obronke naših gora i njihove vinograde.

Središnji dio manifestacije, obred krštenja mošta uz vinskog kardinala Vladu Bauera i njegove ministrante, održat ćemo u predvečernjim satima, kada nas uz ovaj protokolarni dio, očekuje i nastup Požeških tamburaša, dok će tijekom oba dijela programa svoju sezonsku ponudu predstaviti naš najpoznatiji street food bar Funky food, kao i vinari požeškog kraja – Vina Romić, Vinarija Bartolović i Vinogradarstvo i vinarstvo Zrinščak,  koji će na svoji vinskim kućicama u ponudi imati degustaciju mladog vina.

Za kraj, u suradnji s Udrugom mladi za mlade Pleternice, Savjetom mladih Požeško-slavonske županije, Klubom za mlade „Vallis Humanum“, Požeško-slavonskom županijom, Gradom Požega i Gradom Pleternica održat će se humanitarni koncert „Mladi za Martinu“ benda Crvena jabuka.

Ovim putem pozivam i naše sugrađane da se kupnjom ulaznice odazovu ovoj hvalevrijednoj akciji koju su ovi mladi ljudi pokrenuli za pomoć Martini Šimić. Ulaznice se mogu po cijeni od 50 kuna kupiti u Pizza & Lounge baru Bolte, Kavani Boba, Vertigu, L’insolitu, zlatarskoj radnji Drago Požega, Caffe baru Park, Majestic i Agram. T na dan koncerta cijena ulaznice je 70 kuna. Tijekom trajanja naše manifestacije Okusi jeseni također će biti moguće kupiti ulaznicu na štandu koji će biti u šetališnoj zoni.

Vrlo brzo bit će otvorena i „Požeška kuća“?

Projekt „Centar za posjetitelje – Požeška kuća” predstavlja novi tip turističke ponude koji podrazumijeva razvoj javne turističke infrastrukture, promocije ključnih turističkih atrakcija te inovativnu interpretaciju prirodne i kulturne nematerijalne baštine. Cilj je objediniti sve što grad može ponuditi od kulturnih znamenitosti, lokalnih proizvoda, vinskih podruma i ugostiteljskih objekata kako bi postao nezaobilazna turistička destinacija te kako bi stvorili preduvjete i omogućili razvoj postojećih neiskorištenih potencijala, potaknuli samozapošljavanje stanovništva u turističkom sektoru te podržali razvoj ruralnih područja.

Centar je opremljen sadržajem koji prikazuje požešku povijest i kulturu dok je sama lokacija Centra povoljna za umrežavanje i suradnju kulturnih institucija te stvaranja jedinstvenog doživljaja za posjetitelje. Obuhvaća stalni izložbeni prostor, multifunkcionalni izložbeni prostor i info-pult te suvenirnicu te je osmišljen kao prostor od dvije cjeline, prizemlja i podruma. Centar za posjetitelje Požeška kuća radit će od utorka do subote u sljedećem radnom vremenu: od utorka do petka Centar će raditi od 10 do 15 sati, a subotom će Centar raditi od 10 do 13 sati.

Mnoge zanima što nas ove godine očekuje za Advent,  vjerujemo da su pripreme u punom jeku.

Blagdanski dani u Požegi bit će u znaku zabave, glazbe i umjetnosti koju Vam donosi bogati program „Adventa u Požegi“. Bajkovita atmosfera i mirisi blagdana, te raznovrsni glazbeni i zabavni program za sve uzraste činit će ove godine grad Požegu nezaobilaznim mjestom susreta u adventsko vrijeme. Grad Požega i Turistička zajednica Grada Požege pripremaju pregršt događaja i manifestacija koje će, nadamo se, zadovoljiti svaki ukus. Zabava, druženje, fini domaći specijaliteti, jedinstveni događaji, ali i istinski blagdanski ugođaj čekaju vas u samom centru našeg grada. O čemu se točno radi otkrit ćemo vrlo brzo, ali se nadam kako ćemo barem jednim dijelom ispuniti očekivanja naših sugrađana i ponuditi blagdanski ugođaj kakav Požega zaslužuje. Ono što za sada možemo reći je da svečano otvorenje Adventa i klizališta pripremamo za 3. prosinca uz nastup naše Požežanke Brune Oberan Bošković i Big Band Youth Orchestra, zatim 10. prosinca veliki party 90-ih uz Ellu, Mineu i Ivanu Banfić, te 23. prosinca koncert grupe Dalmatino.

TZ Grada Požege organizira prigodni božićni sajam koji će se od 22. do 24. prosinca održati u šetališnoj zoni. Kada govorimo o Dočeku Nove godine, planiran je onaj dječji u predvečernjim satima, te onaj glavni od 23 sata na Trgu Sv. Trojstva na kojemu će nas zabavljati grupa Twist off kojega čine zvučna imena glazbene scene kao što su Alen Kovačević i Zvjezdan Marjanović.

Raste li broj posjeta turista gradu Požegi?

Ako pogledamo stanje eVisitora u destinaciji Požega u periodu od 1. siječnja 2022. do 30. rujna 2022. i usporedimo ga s istim periodom u 2021. godini tada je evidentno da broj dolazaka turista za spomenuto razdoblje u 2022. godini iznosi ukupno 7.009 (od čega 4.782 domaćih gostiju, a 2.227 stranih gostiju), dok je za isto razdoblje 2021. godine broj dolazaka iznosio 4.228 (od čega domaćih 3.189, a stranih 1.039). Indeks iznosi 165,78 što upućuje na povećanje u broju dolazaka za 66%.

Ako nadalje u istom periodu usporedimo broj noćenja i dužinu boravka gostiju u gradu Požegi vidljivo je da broj noćenja u 2022. godini iznosi 14.571 od čega 9.045 domaćih gostiju, a 5.526 stranih gostiju, a u 2021. 9.239 od čega 6.408 domaćih gostiju, a 2.831 stranih gostiju. Indeks iznosi 157,71 što ukazuje na povećanje broja noćenja za 58% te na smanjenje duljine boravka gostiju s 2,19 dana u 2021. godini na 2,08 dana u 2022. godini.

Imate li već zacrtane ciljeve za sljedeću godinu?

Turizam kao fenomen u svom modernom obliku kroz dvjestotinjak godina svog postojanja prošao je kroz mnoge promjene uzrokovane brojnim čimbenicima utjecaja na njegovu ponudu i potražnju. Ono što današnji gost traži je odmak od stresa, hedonizam, boravak u prirodi, upoznavanje lokalnih običaja, autentičnost. Smatram da Požega kao destinacija još uvijek nije u potpunosti brendirana, a zapravo ne trebamo ništa novo izmišljati, sve već imamo, samo moramo pronaći pravi način kako to ispričati i predstaviti prvenstveno našim sugrađanima, a onda i turistima i drugim posjetiteljima.

Iako su nam smještajni kapaciteti vrlo ograničavajući faktor, radimo na osmišljavanju nove atrakcije poput jednodnevnih izleta i posjeta Požegi, osobito za vrijeme trajanja nekoliko centralnih manifestacije koje mogu privući turiste. Razvoj turističke ponude grada Požege na temeljima kreativnog turizma koji se zasniva na upoznavanju tradicije i načina života lokalnog stanovništva.