Kultura

Gospodin Vladimir donirao preko 200 gramofonskih ploča Glazbenoj školi Požega

21-09-2022 • 12:30
Rva
Jedna lijepa priča dolazi nam iz Požege, naime gospodin Vladimir Benković odlučio je svoju kolekciju gramofonskih ploča donirati Glazbenoj školi Požega.

Jedna lijepa priča dolazi nam iz Požege, naime gospodin Vladimir Benković odlučio je svoju kolekciju gramofonskih ploča donirati Glazbenoj školi Požega, kao i gramofon na kojemu će učenici te ploče moći slušati. Razgovarali smo s gospodinom Vladimirom kojemu se ravnatelj Alen Kovačević osobno zahvalio na ovoj velikoj donaciji.

Na pitanje zašto se odlučio donirati kolekciju baš Glazbenoj školi Požega, Vladimir je odgovorio da je razlog vrlo jednostavan – tamo ima najviše mogućnosti za nekakvu upotrebu.

„Kolekcija je skupljana dugo, počeo sam negdje oko 1955. godine. Počeo sam raditi u predstavništvu Philipsa za Jugoslaviju, onda je to bila jedna od pet kompanija koja je imala svoja predstavništva. Oni su tražili nekoga tko je elektroničar, tko zna njemački i engleski – ja sam bio taj. Onda su tamo negdje početkom 60-ih godina zaključili da će zatvoriti kompaniju, a ja sam uhvatio priliku i imao sam izbor između Meksika i Kanade.”

“Odlučio sam se za Kanadu jer tamo nema toliko zmija kao u Meksiku. Osim toga, nekako je simpatičnija okolina bila, bio sam tamo 35 godina. Bio sam šef servisa za provinciju Ontario za elektro-medicinske aparate, specijalnost su bili rendgenski aparati, ct skeneri, magnetni su poslije došli… U Hrvatsku smo se vratili za vrijeme domovinskog rata, ne odmah početkom, tamo negdje onih godina kad je Knin oslobođen, tad smo već bili tu.“ – rekao je gospodin Vladimir o svom životu.“

Gospodin Vladimir ima 91 godinu, a kolekciju ploča je počeo skupljati sredinom 50-ih godina i to uglavnom klasičnu glazbu, naglasio je.

„Imao sam tu sreću da sam kod Philipsa imao jako dobre cijene za ploče kao njihov namještenik – i dobar izbor ploča. Tako da sam svaki mjesec kupio po jednu i to se s godinama skupilo. Uglavnom je sve klasična glazba, ja za ovu modernu glazbu nisam. Ovo što danas nazivaju glazba, to uopće nije glazba, to je sve nekakvo kričanje, recitiranje, ponavljanje i beskrajno glupi tekst. To je jedina prednost što sam oglušio, da to ne moram slušati.“ – dodao je.

Ravnatelj Glazbene škole Požega Alen Kovačević posjetio je gospodina Vladimira u njegovom domu u Požegi kako bi mu se osobno zahvalio na velikoj donaciji.

Tad se Vladimir sjetio kako je u poklonjenom gramofonu ostala posljednja ploča koju je poslušao, a omot je ostao kod njega. Osim toga, poklonio je ravnatelju i posebnu četku za gramofonske ploče i jednu kazetu s jedinom „modernom“ glazbom koju je slušao.

„Zahvaljujem se na ovoj velikoj donaciji našoj Glazbenoj školi. Ovo će biti jako zanimljivo našim učenicima za vidjeti i poslušati s obzirom na to da oni nisu iz tog vremena u kojem su nastale te ploče, a ujedno je i veliki dodatak našoj školskoj knjižnici.“ – rekao je ravnatelj Alen Kovačević.