Kultura

Glazbena škola Požega domaćin Međunarodnog natjecanja tamburaša

28-03-2022 • 10:02
Tena Protić
Koncertna dvorana škole danas će biti puna prelijepih tonova u izvedbi 103 solista te 11 komornih sastava iz Hrvatske, Subotice i Banja Luke.

Glazbena škola Požega domaćin je ovogodišnjeg Međunarodnog natjecanja tamburaša. Koncertna dvorana škole danas će biti puna prelijepih tonova u izvedbi 103 solista te 11 komornih sastava iz Hrvatske, Subotice i Banja Luke.

Prilikom otvorenja natjecanja, ravnatelj Alen Kovačević rekao je kako se zbog pandemije prošlogodišnje domaćinstvo nije moglo održati.

“Ovo je 8. Međunarodno natjecanje tamburaša, mi smo domaćini u parnim godinama. Neparnim godinama su domaćini naši suorganizatori iz Subotice, točnije Hrvatska glazbena udruga “Festival bunjevački’ pisama”. Ponosni smo što nam se veliki broj natjecatelja javio, što stvarno pokazuje koliko je ovo natjecanje ozbiljno. Također pokazuje koliko su učenici i nastavnici željni ovakvih natjecanja, pogotovo jer se 4 godine nije natjecanje održalo kod nas.”

“Kategorije su za osnovnu školu, srednju školu i muzičke studije. Imamo ponajviše prijavljenih iz Hrvatske, isto tako iz Subotice i iz Banja Luke. Ovo natjecanje jako puno znači za mlade glazbenike, tamburaši su se jako angažirali posljednja 2 desetljeća. Sad su došli na jednu zavidnu razinu i na muzičkim studijima je smjer tambure ravnopravan s drugim instrumentima.” – rekao je ravnatelj Alen Kovačević.

Međunarodno natjecanje je ispred osnivača škole Požeško-slavonske županije otvorio zamjenik županice Ferdinand Troha.

“Čestitam na svemu onom što činite za tamburašku glazbu, da se ovo natjecanje održi na ovoj razini. Požega i naša glazbena škola su središte tamburaške glazbe. Nadam se da će ovogodišnje natjecanje afirmirati mlade nade, a da će naše povjerenstvo imati tešku zadaću odabrati najbolje. Veselim se budućim koncertima tamburaša, a ovaj impresivan broj natjecatelja govori da je da naši glazbeni pedagozi uistinu prelijepo rade.” – rekao je dožupan Ferdinand Troha.

U sklopu natjecanja također se održavaju dva koncerta

“Pozivamo sve zainteresirane na koncerte u sklopu Međunarodnog natjecanja tamburaša koji će se održati 28. i 29. ožujka 2022. godine u Koncertnoj dvorani Glazbene škole Požega s početkom u 19:30 sati. Ulaznice su besplatne!” – dodao je ravnatelj Alen Kovačević.

28. ožujka nastupit će Vice Zirdum, bisernica, brač i Valentina Kezerić Zirdum – klavir. Dok će 29. ožujka nastupiti Marko Blašković – bisernica i Brigita Vilč – klavir.

Glazbena škola - koncerti ožujak