Politika

Gdje se troši požeški gradski novac od danas kontrolirajte sami

07-04-2022 • 10:23
Rva
"Mi ovdje ništa skrivati ne želimo i ništa skrivati nećemo kad je u pitanju bilo što što radimo, a pogotovo trošenje javnog novca", poručio je gradonačelnik Glavić

Požega se pridružila hrvatskim gradovima koji su posljednjih mjeseci uveli web aplikaciju „iTransparentnost“, digitalnu usluga koja osigurava javno dostupan, jednostavan, detaljan i ažuran pregled financijskog poslovanja Grada Požege s njegovim proračunskim korisnicima.

U duhu suvremenih trendova i Grad Požega želi dati doprinos transparentnosti trošenja javnog novca, istaknuo je gradonačelnik dr.sc. Željko Glavić.

„Proteklih mjeseci pripremili smo uvjete u kojima ćemo dalje objavljivati sva trošenja iz gradskog proračuna. Objavljeni su svi računi od 1.1.2022. godine koje je Grad Požega platio bilo kome i po bilo kojoj osnovi. I dalje ćemo nastaviti svakodnevno objavljivati račune koji se plaćaju, kako bi svi zainteresirani mogli na vrlo jednostavan način pogledati sve što ih zanima vezano uz trošenje javnog novca sredstava poreznih obveznika“, rekao je gradonačelnik.

Dodaje da je ovo način na koji će gradska uprava raditi u ovom mandatu. Svi mogu pogledati na što se novac troši, slati dodatne upite i tražiti dodatna objašnjenja.

„Moja poruka je da mi ovdje ništa skrivati ne želimo i ništa skrivati nećemo kad je u pitanju bilo što što radimo, a pogotovo trošenje javnog novca. Želimo okrenuti trend koji je bio, u kojemu građani nisu imali uvid u trošenje novca, pa su iz toga proizlazile razne konstrukcije i priče koje je teško kad izađu u javnost vratiti na pravi put.“, zaključio je gradonačelnik Glavić.

Slavica Kruljac, službenica ovlaštena za privremeno obavljanje poslova Pročelnice Upravnog odjela za financije i proračun, pojasnila je da putem navedene aplikacije građani mogu vidjeti sve ulazne plaćene račune od početka 2022. godine, kako Grada Požege, tako i proračunskih korisnika koji nemaju vlastiti račun i posluju preko gradskog računa, a to su Dječji vrtić Požega, Gradska knjižnica Požega, Gradski muzej Požega, Gradsko kazalište Požega, Javna vatrogasna postrojba Grada Požege, Javna ustanova Sportski objekti Požega u likvidaciji, Lokalna razvojna agencija Požega i Vijeće srpske nacionalne manjine.

Aplikaciji možete pristupiti OVDJE.