Kultura

Fotopriča Miroslava Ivkovića – najava online prijenosa izložbe

26-01-2022 • 11:07
Tena Protić
Povodom izložbe o Dobriši Cesariću porazgovarali smo s kustosicom Povijesnog odjela muzeja Ivanom Domanović, a o Fotopriči Miroslava Ivkovića s muzejskom savjetnicom Majom Žebčević Matić.

Povodom izložbe o Dobriši Cesariću porazgovarali smo s kustosicom Povijesnog odjela muzeja Ivanom Domanović. Više o Potrazi za izgubljenim vremenom – Fotopriča Miroslava Ivkovića, razgovarali smo s muzejskom savjetnicom Majom Žebčević Matić.

Klub čitatelja vlastite prošlosti projekt je digitalizacije obiteljskih fotografija Gradskog muzeja Požega. Projektom uspješno dokazuje da prošlost grada i okolice ne čine samo povijesne osobe, nego svi njegovi stanovnici. Ovog četvrtka 27. siječnja 2022. godine, Klub je pripremio posebnu poslasticu – Fotopriča o Miroslavu Ivkoviću. Možete ju pratiti iz Dvorane znanja Požeške knjižnice od 18 sati uživo putem YouTube kanala muzeja.

Zahvaljujući unuci Miroslava Ivkovića i prijateljima muzeja, spašen je mali, ali značajni dio ostavštine ovog zanimljivog i svestranog čovjeka – njegove fotografije.

One su neprocjenjivi dokaz svakodnevice i običaja Požežana između dva svjetska rata, ali i dijelova arhitekture koja danas više ne postoji na području cijele Požeštine.

Također smo pisali – Izložba “Cesarić u Požegi” bit će otvorena danas u Gradskoj knjižnici Požega

Fotopriča -Miroslav Ivković je po svemu bio neobičan čovjek kojega nikako ne smijemo zabroraviti.

Ovaj natporučnik Austrougarske vojske do svoje je smrti 1974. godine bez obzira na ratove i režime više od 60 godina u svom saletlu na kraju ogromne virnice sa 17 vrsta grožđa, u ulici dr. Franje Tuđmana okupljao poznate Požežane. I to obilježavajući Grgurevo pucanjem iz svog mužara. Osim što je bio lokalpatriot, poznat je kao vrstan mačevalac, gimnastičar, nagrađivani streličar, filatelist, planinar, predani fotoamater koji je jedini izrađivao fotografije u stereo 3D obliku. Bio je i izninmo uspješan vrtlar, meta brojnih novinara poput Željka Krambergera, Zuke Džumhura i Gerharda Ledića.

Projekt Klub čitatelja vlastite prošlosti do sada je digitalizirao više od 18.000 fotografija iz 62 obitelji Požege i područja Požeštine. Spašavajući iznimno vrijedne dokaze načina života, običaja, svakodnevice, arhitekture, izgleda ulica i krajolika. Zaboravljenih obrta, kulturnih i sportskih, gospodarskih i ostalih djelatnosti prošlog stoljeća. Ne samo da su obrađene obiteljske fotografije bezvremenski izvor za brojne istraživače, nego su i način prenošenja, čuvanja već zaboravljenih vrijednosti. Sjećanja na obitelji i pojedince iz susjedstva o kojima ništa ne znamo, sredstvo za jačanje identiteta cijele naše zajednice.

“Pozivamo ljubitelje požeške prošlosti, ali i čitanja zanimljivih detalja do sada nikada viđenih fotografija da nam se pridruže na YouTube kanalu Gradskog muzeja Požega u 18 sati 27. siječnja.” – dodala je Maja Žebčević Matić.

Poslušajte cijeli razgovor – U gostima kod Matka.