Kultura

[FOTO/VIDEO] Završni koncert polaznika Ljetnog tamburaškog kampa u Pleternici

22-08-2022 • 07:45
Rva
Kako su iz Grada Pleternice rekli prilikom otvorenja kampa – ovo je početak jedne tradicije.

Održan je završni koncert polaznika Ljetnog tamburaškog kampa koji je početak nove tradicije u Pleternici. Koncert je zbog loših vremenskih uvjeta prebačen u Interpretacijski centar Terra Panonica, a dvoranu su ispunili roditelji i članovi obitelji polaznika koji su velikim pljeskom potvrdili kvalitetu ovog kampa. Kako su iz Grada Pleternice rekli prilikom otvorenja kampa – ovo je početak jedne tradicije.

Pleternica već dugi niz godina radi na očuvanju kulturne baštine kroz bećarac, kojega mnogim projektima stavlja u funkciju turizma.

Ljetni tamburaški kamp upravo je jedan rezultat nastojanja da se poveže mladost i iskustvo, struka i razigranost, te naravno tambura i bećarac. Ovogodišnji kamp okupio je polaznike iz raznih dijelova kontinentalne Hrvatske, koji su pod budnim okom profesora i tamburaških pedagoga radili i učili, te stvorili nova prijateljstva. Osim stručnog djela, svim polaznicima su svakodnevno bile osigurane i fakultativne aktivnosti koje su povezale priču dolaska i boravljenja u Pleternici.

Riječi zahvale svima zaduženima za organizaciju i provedbu Ljetnog tamburaškog kampa imala je ravnateljica Javne ustanove Pleternice, Jasna Hoffmann.

„Dragi sudionici našeg kampa, dragi poštovani profesori, želim vam čestitati na pet dana velikog rada, truda i iskreno – mislim da svi željno iščekujemo čuti što ste to naučili. Poštovani roditelji, vama se još jednom od srca zahvaljujem što se nam dali veliko povjerenje kada ste upisali vašu djecu u naš kamp.”

“Kao što sam i prvog dana rekla, pazili smo na njih kao da su naša, sada vam ih evo vraćamo sretne i zadovoljne, te se nadam da smo tako opravdali to povjerenje. Draga djeco nadam se da ćete iz Pleternice ponijeti samo lijepe uspomene, da ste stekli nova znanja i nova prijateljstva, jer to je i cilj ovog kampa. Nadam se da smo bili dobri domaćini, a vama djeco želim puno uspjeha u budućem radu.“ – rekla je Jasna Hoffmann.

Kakvo značenje ima Ljetni tamburaški kamp za Grad Pleternicu rekao je zamjenik gradonačelnice Domagoj Katić.

„Malo su osjećaji pomiješani, vjerujem svim sudionicima kampa, pa tako i meni. Ima tu sreće i tuge, ovaj tužni dio je zbog samog završetka kampa, a sreća je zapravo velika – pratio sam rad ovog kampa, zapravo cijeli Grad je bio u koordinaciji svega. Svi ti dojmovi koji su odlazili, zapravo su nas ispunjavali jednom velikom energijom, možda i više nego što smo sami očekivali. Zahvaljujem se svima vama, a posebno roditeljima koji su iskazali povjerenje prema nama i vjerujem kako ćete na kraju koncerta vidjeti da smo to povjerenje itekako opravdali. Zahvaljujem i ravnatelju Glazbene škole Požega Alenu Kovačeviću,  koji nas prati u svim našim glazbenim aktivnostima – mi ih imamo uistinu puno.“

„Brendiramo se i želimo biti grad bećarca, grad tradicije, grad baštine. Vjerujem da kroz ovakve aktivnosti, a ovo je jedna od mnogih koje smo proveli i koje ćemo provoditi, vjerujem da uspijevamo u tom smjeru. Draga djeco, vama posebna zahvala, jer ste dio tamburaške glazbe, prikazujete Slavoniju i ono naše najljepše što imamo, to čuvate. Svoje slobodno vrijeme ste odvojili kako bi mi mogli i danas uživati u vašim interpretacijama, a i svakog dana u budućnosti. Nastavite to činiti i dalje, jer ako nitko ne čuva našu Slavoniju, moramo mi sami. Vjerujem da ćemo se vidjeti i u narednim godinama, a lijepe dojmove proširite po cijeloj Hrvatskoj.“ – rekao je zamjenik gradonačelnice Domagoj Katić.