Scena

[FOTO] Proslavljeno Martinje na Trgu Graševine

07-11-2022 • 07:23
Rva
[FOTO] Proslavljeno Martinje na Trgu Graševine

U Kutjevu se održala manifestacija Martinja, pripreme za planinarski događaj su trajale malo duže, jer trebalo je obavijestiti veliki broj planinarskih društava o manifestaciji i osigurati da događaj prođe bez posljedica za planinare i posjetitelje. Tu su nam pomogli članovi GSS-a i iskusni vodiči – navodi Nada Razumović, predsjednica HPD Vidim – prenosi Kutjevački.hr

Prema evidenciji HPD Vidim-a, na manifestaciji je sudjelovalo 53 planinarska društva iz svih krajeva Hrvatske i susjednih država, a brojčano ih je bilo oko 1.600.

Neslužbeno se govori i do tri tisuće posjetitelja. Planinari su pristizali iz Samobora, Zagreba, Duge Rese, Čazme, Daruvara, Bjelovara, Nove Gradiške, Virovitice, Korenice, Karlovca, Varaždina, Osijeka, Slavonskog Broda, Vinkovaca, Belišća, Orahovice, Požege i iz ostalih krajeva.
Iz susjednih država najbrojniji su bili planinari iz Bosne i Hercegovine iz gradova Banja Luke, Sarajeva, Brčkog, Srpca, Kaknja, Srebrenika, Prijedora, Mostara, Tuzle i Bijeljine. Također, prisutna su bila planinarska društva iz Beograda, Novog Sada i Bačke Palanke. Samo trebamo još vratiti planinarska društva s našeg plavog Jadrana koji su prisustvovali u većem broju prijašnjih godina.

“Ovu lijepu manifestaciju treba i dalje podržavati i nadograđivati novim sadržajima i još boljoj organizaciji. Nadam se da će rad svih nas u zajednici i u budućnosti biti nagrađen uspješnom manifestacijom, a doprinos planinarske udruge Vidim priznat, jer dolazak tolikog broja planinara i izletnika nije zanemariv.” – za kraj dodaje Nada Razumović.

Plesalo se i pjevalo uz svirku tamburaša De Gotha, Bisernice i Nevera benda. Obred krštenje mošta u vino obavio je po starom kutjevačkom običaju vinski biskup Boris Benčić.

Na Martrinjskom sajmu pored vina u ponudi su bili tradicionalni domaći proizvodi i rukotvorine. Bilo je hrane i pića, a većina je u svojoj planinarskoj torbi ponijela pokoju bocu graševine u kojoj će uživati u svojim domovima. Župnik Ivan Štivičić obavio je blagoslov konjskih zaprega i vina ispred župne crkve u kojoj su mnogi ispred slike čudotvorne Gospe kutjevačke potražili pomoć i utjehu.