Društvo

[FOTO] Preventivna akcija Program prometne kulture za najmlađe održana u Jakšiću

12-10-2022 • 12:17
Rva
Program "Prometne kulture za najmlađe" preventivna je edukacija o sigurnosti u cestovnom prometu za djecu nižih razreda osnovnih škola.

Preventivna akcija pod nazivom „Program prometne kulture za najmlađe“ provodi se pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja te Općine Jakšić. Program organizira Jumicar Hrvatska i udruga PPSP u suradnji s partnerima Policijskom upravom požeško-slavonskom, Dobrovoljnim vatrogasnim društvom Jakšić, Zavodom za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije i Osnovnom školom Mladost Jakšić gdje je današnja preventivna akcija i održana.

Program “Prometne kulture za najmlađe” preventivna je edukacija o sigurnosti u cestovnom prometu za djecu nižih razreda osnovnih škola.

Program je Hrvatska inačica Jumicar koncepta koji je potekao iz Finske prije više od 30 godina i provodi se u većini europskih zemalja, a čine ga dva djela. Prvi dio je multimedijsko interaktivno predavanje, gdje djeca kroz igru uče prepoznati opasnosti, pravilno ponašanje, važnost horizontalne i vertikalne signalizacije u svrhu povećanja sigurnosti. Drugi dio je praktičan, tj. uključuje samo stalno upravljanje vozilima za obuku na prometnom poligonu uz nadzor instruktora i prometne policije.

Djeca tako izmjenjuju uloge pješaka i vozača, na simuliranoj prometnici i na siguran način uče preuzimanje odgovornosti, predviđanje opasnosti i uviđaju ponašanje u prometu, u cilju da postanu oprezniji pješaci i biciklisti. Pored učenja o prometu, djeca imaju priliku poslušati radionice „Osnove prve pomoći“ u organizaciji Zavoda za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije i „Zaštita od požara za djecu“ u organizaciji DVD-a Jakšić.

Posebno oduševljenje ovim aktivnostima izrazio je ravnatelj Osnovne škole Mladost Jakšić Boško Obradović zahvalivši se svima koji sudjeluju u edukaciji učenika.

„Program prometne kulture za najmlađe, za učenike drugih i trećih razreda održava se danas ispred Osnovne škole Mladost Jakšić. Drago mi je da su se svi odazvali ovdje danas, djeca imaju zaista mogućnost pogledati puno toga, od samog prometa i pravila ponašanja u prometu. Jako im je zanimljivo i sve ostalo, od vatrogasaca i vozila hitne, pa do policije i svih uređaja. To je zapravo jedan hvalevrijedan projekt, u suradnji s Općinom Jakšić koja je sponzor ovog projekta.“ – rekao je ravnatelj Boško Obradović.

Po provedenoj obuci polaznici su dobili potvrdu koju im je simbolično dodijelio načelnik Općine Jakšić Ivica Kovačević, a koji je naglasio važnost educiranja najmlađih građana općine o sigurnosti u prometu.

„Glavni razlog su prvenstveno djeca i kretanje u prometu, što mislim da je glavna briga ne samo obitelji i roditelja, nego i šire društvene zajednice – Općine. S tim povodom sada već treći put organiziramo ovakvu akciju, s MUP-om i firmom Jumicar na prostoru Osnovne škole Mladost Jakšić. Da bih potakli djecu na razmišljanje, a ujedno da osjete sami što u prometu znači kad si u vozilu i nailaziš na one probleme koji te čekaju od kuće do škole.“

„Nadam se da će i u budućnosti biti kvalitetan i siguran promet u našoj općini, no uvijek se nešto događa, sad je izgradnja kružnog toka u tijeku, koja vjerujem dovodi malo djelomično u opasnost djecu koja su stalno u prometu. Čvrsto sam uvjeren da neće biti nekakvih nezgoda i  da će oni naučiti kako su sudionici u prometu isto kao i svaki drugi građanin, u vozilu ili biciklu i slično. Da bi bilo i nas u budućnosti – bez djece i njihovog razvoja u ovoj našoj sredini, neće biti ni nas.“ – rekao je načelnik Ivica Kovačević.

„Program prometne kulture za najmlađe odgovor je na problematiku preventivnog odgoja djece o sigurnosti u cestovnom prometu. Upravo škole i školska djeca s oduševljenjem prihvaćaju ovaj program, a cilj nam je tijekom godine obuhvatiti što više školske djece u Hrvatskoj. Uz pomoć mjerodavnih ministarstva i zajednice, ovaj program može postati dio redovnog školskog programa, a vjerujemo da će uskoro biti dostupan svakom učeniku u Republici Hrvatskoj.“ – rekao je voditelj programa Alan Alagić.

Fotogalerija