Društvo

[FOTO] Paljenjem svijeće i folklornim koncertom započeo Advent u Pleternici

27-11-2022 • 22:09
Tena Protić
Paljenjem prve adventske svijeće na Trgu bećarca, započeo je advent u Pleternici, a to je posebno obilježeno i koncertom povodom 45 godina Kulturno umjetničkog društva Orljava.

Pleterničani su se okupili na Trgu bećarca kako bi paljenjem prve adventske svijeće obilježili početak došašća, ali i Adventa u bećarskom šoru. Čast da upale prvu svijeću imali su mališani iz Kulturno umjetničkog društva „Orljava“ Pleternica, a uz okupljene sugrađane bile su i gradonačelnica Marija Šarić te direktorica Turističke zajednice Grada Pleternice Ivana Ketović Marjanović. Nakon kratkog programa, svi su se s Trga bećarca uputili u Interpretacijski centar Terra Panonica gdje je održan koncert povodom obilježavanja 45 godina postojanja Kulturno umjetničkog društva „Orljava“ Pleternica.

Večer ispunjena pjesmom i plesom svakako je bio lijep način za obilježiti 45 godina postojanja, a svemu tome uvelike je doprinio nastup Folklornog ansambla “Zagreb-Markovac”.

Kroz 45 godina neprekinutog djelovanja, Kulturno umjetničkim društvom Orljava prošlo je nekoliko stotina članova iza kojih je 39 godina organizacije Međunarodne smotre LIDAS te brojni nastupi diljem Hrvatske i Europe. Za svoj dugogodišnji rad i zalaganje dobili su niz priznanja i pohvala, a zapaženi su i rezultati na izborima Najljepše snaše te djevojke u narodnoj nošnji – čime je paurska nošnja Pleterničkog kraja bila viđena. Predsjednik KUD-a Orljava Renato Brankovan zahvalio se svima na dugogodišnjoj podršci te posebno svim sadašnjim i bivšim članovima.

Domaćini su pokazali presjek svoga rada, a zatim su sjeli zajedno s publikom i uživali u nastupu gostiju iz Folklornog ansambla, što je ujedno i poklon članovima KUD-a, naglasila je tako ravnateljica Javne ustanove Grada Pleternice Jasna Hoffmann.

„Nema boljeg načina za započeti naš Advent u bećarskom šoru nego s našim KUD-om proslaviti njihovu obljetnicu. Dragi naši KUD-ovci, čestitam vam vaših 45 godina rada i djelovanja. Također, koristim priliku da zahvalim na velikom doprinosu koje su dali pri uređenju našeg Muzeja bećarca čije se otvorenje bliži. Kažu „Ako nekoga dobro poznajete, onda znate što bi ga najviše razveselilo za rođendan“, pa evo dogovorili smo suradnju s Folklornim ansamblom koji je u samom vrhu u Republici Hrvatskoj. Zato dragi naši KUD-ovci, uživajte u nastupu, oni su naš poklon vama za vašu veliku obljetnicu.“ – rekla je Jasna Hoffmann.

Gradonačelnica Marija Šarić također se zahvalila članovima KUD-a Orljava što 45 godina čuvaju tradiciju i kulturnu baštinu Pleternice.

„Pleternica je grad koji je odlučio staviti baštinu u funkciju turizma. Odlučili smo se kroz Muzej bećarca potaknuti sve baštinike kulture da izvuku ono najbolje što imaju iz svojih ormara i da sve to zajedno stavimo u funkciju turizma. Upravo u svim tim koracima koje radimo, moja prethodnica Antonija Jozić je započela priču grada Pleternice, koja će vjerujem donijeti neke nove vizure našeg grada, ali i nove sadržaje.”

“Sve što radimo, sve što uređujemo po našim šorovima, nema smisla ako u tim našim objektima ne rade naši stanovnici, ako ne rade naša Kulturno umjetnička društva. Oni svoju baštinu prezentiraju ovdje i time ju čuvaju od zaborava. Želim čestitati svim članovima, utemeljiteljima i svima onima koji su na bilo koji način doprinijeli da danas vidimo Kulturno umjetničko društvo Orljava u velikom broju.“ – rekla je gradonačelnica Marija Šarić.

Županica Antonija Jozić, bivša gradonačelnica i bivša članica KUD-a „Orljava“, također se obratila s nekoliko riječi povodom velike obljetnice.

„Nakon što smo zapalili prvu adventsku svijeću, svjedočimo ovom lijepom događaju. Čuli smo da je KUD Orljava uistinu ispisao povijest našeg grada – čuvajući običaje, baštinu, napjeve i našu prekrasnu paorsku nošnju. Promovirajući ovaj grad i ovu županiju, ne samo u Republici Hrvatskoj, nego i diljem Europe. Naša baština je naš identitet, ono čime se trebamo ponositi, ono što trebamo čuvati. Mi jesmo članica Europske unije, ali članica koja ponosno može isticati svoj identitet, različitost svojih narodnih nošnji, napjeva, tradicije i kulture.”

“U tom kontekstu je i KUD Orljava jedan bitan kamenčić u mozaiku prekrasnih običaja i tradicije Hrvatske, a kroz svojih 45 godina su uistinu ispisali našu povijest. Rekla sam kako sam i sama bila članica, bilo je to davno, ali i danas s ponosom pratim vaš rad, vaš napredak i vaše korake koje činite na pozornicama diljem Hrvatske. Vjerujem da sam jednako ponosna kao svi ljudi koji sjede u publici, ali i sve Pleterničanke i Pleterničani.“ – rekla je županica Antonija Jozić.

Fotogalerija