Kultura

[FOTO] Noć knjige u Požegi

24-04-2022 • 08:58
Rva
Bogat sadržaj ovogodišnje Noći knjige okupio je u požeškoj Gradskoj knjižnici i čitaonici veliki broj ljubitelja čitanja i pisane riječi

Bogat sadržaj ovogodišnje Noći knjige okupio je u požeškoj Gradskoj knjižnici i čitaonici veliki broj ljubitelja čitanja i pisane riječi, od najmlađih do onih nešto starijih, jer za svakoga je bilo ponešto. Posjetitelji su mogli uživati u književnim susretima za djecu i odrasle, rješavati logističke zadatke ili zaigrati društvene igre, sudjelovati u brojnim radionicama, izložbi i glazbenom programu.

Središnja svečanost održana je 23. travnja, a na službenom otvorenju, uz vrijedne djelatnice i djelatnike knjižnice, prisustvovali su i predsjednica Upravnog vijeća knjižnice dr. sc. Vesna Vlašić, požeški gradonačelnik dr. sc. Željko Glavić i požeško-slavonska županica Antonija Jozić.

– O lijepa, o draga, o slatka slobodo… Življenja, govora, izbora, promišljanja, mašte, pristupa, čitanja, knjige! Mnogi te danas zazivaju u mraku ratnih sukoba, a mi te tražimo na stranicama knjiga, šireći spoznaje o tebi i tvojem značaju. Uz njihovu pomoć, dajemo ti nove definicije, učimo se prepoznavati situacije u kojima si izostala, shvaćamo kolika krila daješ svemu ondje gdje si prisutna. Zahvaljujući tebi, o lijepa, o draga, posjećujemo predjele u koje nas noge još nisu odvele, susrećemo ljude koje nam oči još nisu vidjele; pod tvojim okriljem na knjiškim stranicama putujemo kroz prostor i vrijeme. U Noći knjige 2022. ispisujemo ti odu u čitavoj lepezi tvojih mnogostrukih značenja. A slaveći te, istražujemo i što sve za nas predstavljaš, kako te živimo, izražavamo, kojim te bojama oslikavamo. – kaže Oda slobode koju je na početku požeške Noći knjige pročitala ravnateljica knjižnice Aleksandra Šutalo.

U ime Upravnog vijeća obratila se dr.sc. Vesna Vlašić rekavši kako je impresionirana programom kojim se ovoj nacionalnoj manifestaciji priključila i naša Knjižnica.

Riječi hvale i čestitke uputio je i gradonačelnik dr. sc. Željko Glavić.

– Doista sam ponosan što imam priliku sudjelovati na otvorenju Noći knjige u našoj knjižnici. Ova manifestacija uspješno se održava već osmu godinu i sve veći broj posjetitelja, sve veći broj ljubitelja knjige na taj dan dolazi u knjižnicu na pripremljene programe. Požega se ponosi ovom knjižnicom, i prije dok je bila nešto manja i skromnija, i danas kada je dostigla svjetske standarde. Grad uvijek rado podržava ovakve manifestacije, a tako će biti i dalje. Knjižnica je danas doista vodeći kulturni centar ovdje u Požegi, pun događanja i kvalitetnih programa, a na tome treba čestitati ravnateljici i svima u knjižnici. – rekao je gradonačelnik.

Prigodnim riječima obratila se i požeško – slavonska županica Antonija Jozić.

– Gradska knjižnica je požeški hram kulture, no ne samo kulture, već i arhitekture s obzirom na ovo impozantno zdanje koje je nedavno širom otvorilo vrata svim građankama i građanima Požege, ali i svima koji dolaze u Požegu. Imamo se čime ponositi, naša Knjižnica centralno je mjesto kulturnih zbivanja ne samo grada Požege, već i cijele županije. U Noći knjige, kada slavimo slobodu, pa i slobodu izbora, vjerujem kako će svatko od posjetitelja pronaći i sadržaj koji želi posjetiti. Čestitam stoga na svemu što je pripremljeno za sve nas, od onih najmlađih do onih starijih. Knjižnica je danas mjesto svih okupljanja, a u ovom modernom vremenu to je zapravo najvažnije. Knjigu, izričaj, slobodu pisanja, slobodu čitanja to je ono što trebamo njegovati i čuvati. – rekla je županica.

Noć knjige je manifestacija pokrenuta 2012. godine, kako bi se, bez zatvaranja očiju pred često nelijepom svakodnevicom, barem na jedan dan govorilo o čaroliji stvaranja i radosti čitanja knjiga. Cilj projekta je kroz jedinstvenu manifestaciju potaknuti kulturu čitanja i uvažavanja knjige kao civilizacijskog i kulturnog dosega te dati poticaj razgovoru o statusu i važnosti knjige u suvremenom društvu.

Izvor: Grad Požega